Gewichtstoename in de overgang

In Nederland zijn ruim 1½ miljoen vrouwen in de overgang. 80% heeft last van overgangsverschijnselen. Schommelingen in de hormonen veranderen de stofwisseling, waardoor het lastiger is om op gewicht te blijven. Ook de verdeling van vet over het lichaam verandert.

Daarom kunnen vrouwen in de overgang gewichtstoename ervaren. 


Helft van de vrouwen komt aan

52% van de vrouwen ervaart gewichtstoename in de overgang. Uit onderzoek blijkt, dat vrouwen gemiddeld 4 kilo aankomen. De helft komt echter meer dan 5 kilo aan. Het extra gewicht is zichtbaar op de buik, heupen en benen. De kleding past niet meer, de taille verdwijnt en veel vrouwen zitten niet lekker in hun vel door de extra kilo's.

Waarom kom je sneller aan in de overgang?

Misschien kon je vroeger 'alles eten' zonder dat je aankwam. Of eet je nu misschien zelfs minder en toch kom je aan. Dat kan kloppen, dat heeft te maken me de veranderingen in je hormoonhuishouding: 

  • Je oestrogeen- & progesteronniveau daalt
  • Cortisol heeft een negatief effect
  • Je lichaam verwerkt suikers slechter
  • Je leefstijl verandert
  • Je sport te weinig of verkeerd

Het welbekende zwembandje...

In de overgang werkt je stofwisseling ineens veel trager waardoor er een buikje ontstaat en je taille verdwijnt.. Veel vrouwen komen aan zonder iets te veranderen in hun eetpatroon. Het vervelende is dat je juist aankomt op je buik.

Een buikje hoeft niet altijd in de weg te zitten. Maar te veel buikvet is niet goed voor je gezondheid. Buikvet is zo gevaarlijk omdat het zich rondom je organen nestelt en ontstekingen veroorzaakt. Ook stimuleert buikvet het verouderingsproces. Het is daarom heel belangrijk om je buikje weg te werken, ook als je verder slank bent.  Lees meer....


Wil jij ook weer meer energie voelen, een mooi gewicht hebben en je aantrekkelijk voelen in de overgang?

Met het traject BeLEEF Gezond de Overgang kun je dit zelf ervaren.