Over Overgang 

De overgang is een proces wat iedere vrouw meemaakt. Je gaat naar een andere fase in je leven waarin je niet meer vruchtbaar bent. In Nederland zijn 1,8 miljoen vrouwen in de overgang waarvan 80% last heeft van overgangsverschijnselen heeft. Hormoonschommelingen veranderen de stofwisseling en maken het lastiger om op gewicht te blijven. Ook de verdeling van vet over het lichaam verandert.

Daarom kunnen vrouwen gewichtstoename in de overgang ervaren. 


Wat gebeurt er in je lijf tijdens de overgang?

Je eicelproductie loopt terug en raakt uitgeput. Je menstruatiecyclus wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk weg. De verandering in de hormoonhuishouding zorgt ervoor dat je lichaam verandert en dat je brein anders gaat werken. Je lichaam zoekt een nieuwe balans hierin.

In de overgang produceren je eierstokken steeds minder het hormoon oestrogeen. Normaliter nemen je bijnieren de productie over. Maar als je bijnieren uitgeput zijn door eerdere stress en onderdrukte emoties gaat dat niet meer. Zo komt je lichaam oestrogeen

tekort en ondervind je overgangsklachten. Als je jezelf hebt uitgeput in eerdere jaren is de kans groot dat je een heftige overgang meemaakt.

Daarom is het belangrijk dat je op tijd een gezonde leefstijl hanteert en niet wacht totdat het te laat is.

Overgangsverschijnselen

Als  je in de overgang bent, kun je te maken krijgen met typische overgangsverschijnselen. Dit komt door de afname van oestrogeen.  Enkele overgangsverschijnselen zijn bijvoorbeeld:

  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Extreme moeheid 
  • Nachtelijk transpireren
  • Neerslachtige gevoelens
  • Droge huid/slijmvliezen

Grote verschillen

Iedere vrouw reageert verschillend op de overgang. Je vitaliteit en je leefstijl zijn van grote invloed. Ook je genen spelen een belangrijke rol. 


Vitamine D extra belangrijk

Alle vrouwen boven de vijftig hebben dagelijks extra vitamine D nodig.  Vrouwen lopen in en na de overgang meer risico op minder sterke botten en botbreuken. Botontkalking is een wereldwijde aandoening waar 1 op de 3 vrouwen boven de 55 jaar mee te maken krijgt.

De oorzaak is een veranderde hormoonhuishouding.


Wil jij praktische tips over een gezonde leefstijl?

Wil jij meer informatie over voeding & beweging in de overgang?