Vezelrijke Voeding Tips  

Voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid en je spijsvertering.  De aanbevolen hoeveelheid is 30 tot 40 gram vezels per dag, maar de meeste mensen halen dat niet. Dat is zonde, want voedingsvezels  zorgen ervoor dat je verzadigd bent na de maaltijd, je stoelgang beter verloopt en dat de goede bacteriën in je darmen floreren. Ook kunnen vezels je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen.

Geen zorgen; met enkele eenvoudige tips help ik je op weg om toch die 30 gram vezels per dag op de teller te zetten.


Vezel-Up je voeding met deze 10 tips:

  1. Start de dag met een vezelrijk ontbijt. Het is verleidelijk om naar croissantjes of broodjes te grijpen. Kies voor een vezelrijker alternatief, zoals een havermoutpannenkoek waardoor je langer een verzadigd gevoel overhoudt. Niet voor niets is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Wil je meer weten? Lees verder...
  2. Eet twee stuks fruit per dag. Bij voorkeur in de ochtend en kies voor seizoensfruit. Dit is beter voor je gezondheid, portemonnee en milieu. Dit verse fruit bevat veel vitamines en mineralen, omdat ze geen lange weg moeten afleggen voordat ze op je bordje liggen.
  3. Kies voor volkoren producten. Vervang witbrood door volkoren brood, witte rijst door zilvervliesrijst, cornflakes door havermout, witte crackers door volkoren crackers en witte pasta door volkoren pasta.
  4. Geef groenten de hoofdrol. De meeste Nederlanders eten groente alleen bij de avondmaaltijd. Waarom zou je het ook niet op andere momenten eten? Het is makkelijk mee te nemen en ook nog eens lekker fris en gezond. Neem worteltjes, tomaatjes en komkommer als tussendoortje of beleg er je boterham mee. Of neem een lekkere maaltijdsalade als lunch.
  5. Eet dagelijks een handje noten. Let wel: ongezouten en ongebrand en als je er niet allergisch voor bent. Noten zijn een goede bron van eiwitten, gezonde onverzadigde vetten en vezels. Vooral amandelen. En ook nog eens makkelijk mee te nemen als tussendoortje.
  6. Laat je niet misleiden door de verpakking. Veel tussendoortjes zoals Fruitbiscuits en granenrepen zijn niet voedzaam. Ze bevatten weinig vezels maar daarentegen wel veel suikers. Controleer goed de ingrediëntenlijst op het etiket. Zijn er overwegend volkoren granen verwerkt in het product? Dan is het een vezelrijke keuze. Kies liever voor pure en onbewerkte producten zoals fruit, groenten en noten. Of maak je tussendoortje zelf.
  7. In de bonen; kies voor voor peulvruchten. Kikkererwten linzen, bruine bonen en kidneybonen zijn heel vezelrijk en gezond. Eet ze minstens één keer per week. Voor de vegetariërs en veganisten is het een prima vleesvervanger omdat ze veel eiwitten bevatten.
  8. Vezel-Up je barbecue. Vlees krijgt vaak de hoofdrol bij het barbecueën. Maar laat vlees nu géén vezels bevatten. Maak een lekkere groente- of pastasalade, rooster maïskolven en maak groentespiesjes. Combineer dit met je vlees. Een lekkere variatie en ook nog eens beter voor je lijf. Meer BBQ-tips weten? Lees verder...
  9. Verwerk specerijen in je eten. Wist je dat kaneel, cayennepaper en chilipoeder ook veel vezels bevatten? Doe er je voordeel mee!
  10. Wees niet te streng voor jezelf. Het leven brengt nu eenmaal verleidingen met zich mee. Geniet van een minder gezonde keuze en pak daarna meteen je gezonde gewoontes weer op! 

Wist je dat als je gezond wilt afvallen, je één advies meer kan helpen dan alle diëten bij elkaar: eet meer vezels. 

Meer weten over vezels? Lees de gezondheidsvoordelen.

Eet jij vezelrijk? Heb jij moeite met afvallen? Heb je last van buikpijn of moeilijke stoelgang? Dan kan het zijn dat je een vezeltekort hebt.

Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met me op en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet