Tips voor thee

  • Neem steeds groene en zwarte thee met andere smaken, zoals zwarte thee met sinaasappel of groene thee met munt.
  • Koop theeblaadjes en kruiden los in een speciaalzaak en meng er op los!
  • ‘Gewone’ zakjes thee maak je eenvoudig bijzonder. Wat denk je van sinaasappelthee met een kaneelstaafje en een schijfje citroen of groene thee met verse munt?
  • Je kunt ook op de Engelse toer gaan en halfvolle melk toevoegen.
  • Als je zelf ijsthee maakt kun je hem geheel suikervrij maken. Zet een kan groene of zwarte thee op de normale manier, voeg een schijf fruit toe zoals citroen of sinaasappel en/of kruiden zoals citroenmelisse of munt. Laat afkoelen, paar ijsklontjes erbij en klaar is kees.

Drink smakelijk!

Bron: voedingscentrum


Welke thee kan ik het beste drinken?

Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte. Met 3 koppen thee per dag heb je al voordeel.
Wat valt allemaal onder thee?

Echte thee: zwarte en groene thee

Zwarte en groene thee komt van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd. Daarom behoudt deze thee zijn groene kleur.
Zwarte thee is te koop in verschillende smaken, bijvoorbeeld English breakfast, Engelse melange, Earl grey en thee met vruchtensmaak (zoals sinaasappel, citroen, aardbei, bosvruchten). Op het etiket staat dat het gemaakt is van zwarte thee. Ook groene thee is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld groene thee met citroen of munt.

Witte thee en Oolong thee

Ook witte en Oolong thee komen van de theeplant. Oolong thee is een halfgeoxideerde thee en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in. Het is daarom aannemelijk dat de gezondheidseffecten voor zwarte en groene thee gelden voor Oolong thee. Witte thee is het minst bewerkt. Het is niet onderzocht of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte of groene thee.

Theïne-vrije thee

Misschien dat de gezondheidseffecten van groene en zwarte thee ook gelden voor thee waar de cafeïne (bij thee ook wel theïne genoemd) uit is gehaald. Maar dat is niet onderzocht. Daarom geldt het advies van 3 koppen thee per dag niet voor theïne-vrije thee. Theïne-vrije thee drinken is verder natuurlijk wel een prima manier om genoeg vocht binnen te krijgen.

Geen echte thee: kruidenthee, zoals rooibos- en kamillethee

Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee omdat het niet van de theeplant komt. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de 3 koppen zwarte thee en groene thee. In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee’s zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.

Is ijsthee ook thee?

Soms wordt ijsthee van echte thee gemaakt. In ijsthee zit vaak veel suiker. Door de hoeveelheid suiker gelden de gezondheidsvoordelen van thee niet voor ijsthee. Wel kun je zelf suikervrije ijsthee maken zoals hierboven bij de tips is beschreven.

Bron: Voedingscentrum


Wat is jouw favoriete thee? Of heb je een recept welke je met ons wilt delen? Verras ons en laat een reactie hieronder achter als je wilt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.