Tips om je weerstand te verhogen 

Weerstand is eigenlijk een andere naam voor het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor, dat je lichaam beschermd wordt tegen bacteriën en virussen. Ons lichaam wordt meerdere keren per dag aangevallen door een virus. Door aan je weerstand te werken, kun je verkoudheden, keelpijn, hoesten, griepjes en andere ziektes voorkomen. 

Nu het nieuwe virus COVID-19 iedereen bezighoudt, is het belangrijk om je immuniteit goed te verzorgen en je te wapenen tegen virussen zodat je het risico verkleint om besmet te raken. Maar hoe doe je dat dan? Hoe kan je je weerstand verhogen? 


Met onderstaande leefstijladviezen verhoog je je weerstand;


1. Kies voor gezonde voeding. 

Gezonde en gevarieerde voeding geeft je lichaam de juiste voedingstoffen zodat je gezond blijft en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Deze zijn de basis voor een goede weerstand. In de BeLEEF Gezond Methode laat ik jou weten wat dit inhoudt.

2. Zorg voor voldoende beweging.

Door regelmatig te bewegen, buiten te sporten en aan krachttraining te doen, maak je je lichaam sterker en fitter. Dit is niet alleen goed voor je conditie en spieropbouw maar ook voor je geestelijke gezondheid en draagt tevens bij aan het verhogen van je weerstand

3. Zorg voor een goed slaapritme. 

Een goede en diepe nachtrust is belangrijk voor je immuunsysteem. Onderzoek heeft aangetoond, dat mensen die dit missen sneller ziek worden en langer nodig hebben om te herstellen.

4. Zorg voor voldoende ontspanning. 

We weten allemaal dat stress je mentale gezondheid beïnvloedt. Als je lekker in je vel zit, ben je sneller actief en is dit goed voor je weerstand. De coronacrisis kan dan ook invloed hebben op je mentale gezondheid. Je kunt er somber en angstig van worden en meer stress ervaren.

Alle negatieve gedachten in je hoofd maken je moe en futloos. Zorg voor dagelijkse structuur en richt je op positieve dingen. Houd de negatieve gedachten op afstand. Zorg voor voldoende ontspanning en doe minimaal één uur per dag iets voor jezelf. Werk je nu vaker thuis door Corona? Neem dan vaker een korte pauze en maak een korte wandeling. Hoe leger je hoofd is, hoe meer energie je zult krijgen.

5. Zorg voor een gezond gewicht.

Als je overgewicht hebt en zeker als je veel buikvet hebt, is het echt verstandig om af te slanken. In buikvet zitten veel ontstekingsstoffen die ervoor zorgen dat je afweersysteem lager is. Zo ben je gevoeliger voor bacteriën en virussen.  Daarnaast heb je niet alleen een grotere kans op complicaties bij het coronavirus, maar je hebt ook minder weerstand, dus grotere kans om besmet te raken.

6. Zorg dat je voldoende drinkt.

Voldoende drinken is erg belangrijkDrink 1½ tot 2 liter per dag zodat je lichaam de afvalstoffen goed kan afvoeren.

7. Zorg voor goede hygiëne.

Goed je handen wassen is belangrijk om ziekteverwekkers waarmee je in aanraking komt zo min mogelijk de kans te geven. Daarnaast is de hygiëne in huis ook van belang. Bacteriën en virussen hebben minder kans in een schoon en goed geventileerd huis.


Kan jij wel wat meer weerstand gebruiken?

Wil jij graag aanvullende leefstijladviezen?