Hoe kom je van je suikerverslaving af?

Suiker zit vrijwel in elk pakje of zakje dat je koopt en vaak ben je je er  niet eens bewust van. Hoe vaak ik niet hoor; ''ik heb zo'n enorme behoefte aan iets zoets''.  Wat de meeste mensen niet weten is, dat ze hun suikerverslaving zelf in stand houden.

Daarnaast zijn veel mensen zijn opgevoed met snoepjes, koekjes, vruchtensappen en zoete toetjes. Het is er met de 'paplepel' ingegoten en inmiddels is het eten van zoet een vaste gewoonte geworden.

Hoe doorbreek je deze gewoonte? Hoe zorg je ervoor dat je de trek in zoet de kop indrukt? Begin met deze 3 stappen.


Met deze tips kom je van je 'zoete zin' af:

  • Stap één; als je van je suikerverslaving wilt afkomen, is de eerste stap om een krachtig besluit te nemen dat je je eigen gezondheid voorop stelt. De basis hierin is motivatie. Voordat je begint, moet je het ook echt willen en weten waarom je dit wilt, zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht. Maak bewust de keuze om echt van je suikerverslaving af te komen door minder suikers te eten.
  • Stap twee; pas de wijze waarop je eet aan, zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt.  Door meer gezonde keuzes te maken wat je eet, vooral niet minder eten, krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en houd je lang een verzadigd gevoel zodat je geen trek krijgt in iets zoets.
  • Stap drie; als je toch iets met snelle suikers hebt gegeten, zul je merken, dat je binnen korte tijd opnieuw trek krijgt in iets zoets. Ik merk het zelf ook na een verjaardag, feestje of etentje. Voor je het weet, zit je weer in de vicieuze cirkel van bloedsuikerpieken. Als je dit herkent, blijf hier dan alert op en je probeer je te beheersen. Negeer de zoete trek en kies bewust voor gezond, begin opnieuw bij stap 1. Drink veel water en ga bewegen. Je lichaam zal zich herstellen en je bloedsuikerspiegel wordt weer neutraal.
  • Bonustip: ga sporten dit heeft dubbel effect!

    Uit onderzoek blijkt, dat de behoefte aan suikers na het sporten beduidend minder wordt. Sporten heeft dus niet alleen als voordeel dat het je helpt bij het niet eten van suikerrijk voedsel, maar het helpt je ook nog eens om lichaamsvet te verbranden. 

Na een tijdje zal je merken dat je smaakpapillen weer gaan herleven en dingen proeven die je misschien nog niet eerder geproefd hebt. Als je dan weer een fabrieksproduct met snelle suikers eet, ga je merken dat dit veel te chemisch en te zoet smaakt. 

Neem bovenstaande tips ter harte en je zult zien dat het eten niet alleen veel beter smaakt, maar hoeveel meer energie je hebt en het is ook nog eens goed voor je gezondheid!


 

Wist je dat het 3-4 weken duurt om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen? 

Meer weten over suiker


Herken jij jezelf hierin en wil je meer hierover weten?

Neem dan vrijblijvend contact met me op en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet