Tips om stress te verminderen 

Stress is slecht voor je gezondheid. Je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes, je kunt hartklachten krijgen, overspannen raken of zelfs een burn-out oplopen.

Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Gezonde stress voel je voor een examen, sollicitatiegesprek of tijdens een spannende wedstrijd. 

Het is ongezond als je lange tijd veel stress hebt. Je lichaam heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen. Doordat je hartslag continue hoog is, kan je bloeddruk stijgen en worden je hart en bloedvaten extra belast.

Als je veel stress hebt, maakt je lichaam lange tijd te veel cortisol aan. Dit stresshormoon ontregelt het immuunsysteem en kan zorgen voor meer buikvet. Buikvet is schadelijk en bevat veel ontstekingsstoffen wat slagaderverkalking en diabetes kan veroorzaken.

Stress kan er ook voor zorgen dat je minder gezond gaat leven. Hierdoor kun je overgewicht krijgen met meer kans op diabetes. Ook kunnen je bloedvaten eerder dichtslibben en heb je meer kans op hart- en vaatziekten

Stress put je uit, zowel lichamelijk als geestelijk. Het beperkt je op een negatieve manier. Het verlamt je en uiteindelijk komt er niets meer uit je handen.

Belangrijk om te weten is, dat je lichaam en geest samenwerken. Als er lichamelijke signalen zijn zoals; nekklachten, vermoeide spieren en buikpijn, negeren we dit. Zo zien we over het hoofd, dat er wel eens sprake van (te veel) stress kan zijn.  Ook fysieke factoren als verkeerde voeding en slaaptekort kunnen stress veroorzaken. Bedenk dus eerst of die lichamelijke klacht wellicht door stress komt.

Weten dat je lijf en hoofd samenwerken is dé oplossing om stress op afstand te houden.

Met onderstaande tips help ik je op weg om meer te ontspannen.


  1. Schakel je telefoon uit! De grootste boosdoener. Zo blijven allerlei zaken je gedachten beïnvloeden. Breng zoveel mogelijk tijd door met je gezin, vrienden en familie.
  2. Lees een boek of een tijdschrift. Het is een eenvoudige oplossing om ongezonde stress tegen te gaan. Het helpt echt. Als je opgaat in het lezen, schakel je de buitenwereld even uit. Je aandacht is volledig gericht op wat je leest. Je stress neemt af en ondertussen krijg je de tijd om jezelf weer helemaal op te laden.
  3. Beweeg! Maak een wandeling of fietstocht. Tijdens het bewegen zullen je gedachten op de achtergrond verdwijnen en je lichaam maakt ook nog eens endorfine aan. Juist, het stofje dat pijn afzwakt en je een gelukkig en positief gevoel bezorgt. Door te bewegen in de buitenlucht krijg je volop verse zuurstof binnen. Dat is goed voor je lichaam, want zo kan het zich ontdoen van afvalstoffen en dus beter functioneren.
  4. Zoek afleiding. Het is belangrijk om je gedachten te verzetten door afleiding te zoeken. Zo heb je minder gelegenheid om te piekeren. Doe iets wat je leuk vindt of wat je een goed gevoel geeft. Pak een oude hobby op, ga knutselen, klus wat in huis, of ruim je kast op.
  5. Neem de tijd om te ontspannen. Iedereen heeft naast slapen ook ontspanning nodig. Om je lichaam en geest weer in balans te krijgen kun je gaan mediteren. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Haal rustig adem door je neus. Merk je dat je adem hoog zit, adem dan rustig omlaag naar je buik. Je lichaam zal hierdoor ontspannen en daardoor kun jij weer helder nadenken. 
  6. Dagje welnessen. Sinds de Romeinse tijd zijn badhuizen al geliefd, en dat is niet voor niets. De sauna is goed voor je. Het helpt je te ontspannen en je voelt je altijd beter na een saunabezoek. Je verliest veel vocht. Dus blijf genoeg drinken, zodat je vochtgehalte op pijl blijft. Wil je liever thuisblijven? Verwen jezelf dan met een warm bad en maak het gezellig! 
  7. Zet muziek op. Draai je favoriete nummer en kom tot rust of maak een dansje! Door de focus op muziek te leggen, kom je op andere gedachten en neemt je stress af. Dat is wat je wilt, toch?!

Wil jij praktische tips over een gezonde leefstijl?

Wil jij meer informatie over voeding, beweging en ontspanning?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet