Tips om stress te verminderen 

Stress is slecht voor je gezondheid. Je wordt vatbaarder voor ziektes, je kunt hartklachten krijgen, overspannen raken tot zelfs een burn-out.

Stress put je uit, zowel lichamelijk als geestelijk. Het beperkt je op een negatieve manier. Het verlamt je en uiteindelijk komt er niets meer uit je handen.

Weten dat je lijf en hoofd samenwerken is dé oplossing om stress op afstand te houden. Met onderstaande tips help ik je op weg.


  1. Schakel je telefoon uit! De grootste boosdoener. Zo blijven allerlei zaken je gedachten beïnvloeden. Breng zoveel mogelijk tijd door met je gezin, vrienden en familie.
  2. Lees een boek of een tijdschrift. Het is een eenvoudige oplossing om ongezonde stress tegen te gaan. Het helpt echt. Als je opgaat in het lezen, schakel je de buitenwereld even uit. Je aandacht is volledig gericht op wat je leest. Je stress neemt af en ondertussen krijg je de tijd om jezelf weer helemaal op te laden.
  3. Beweeg! Maak een wandeling of fietstocht. Tijdens het bewegen zullen je gedachten op de achtergrond verdwijnen en je lichaam maakt ook nog eens endorfine aan. Juist, het stofje dat pijn afzwakt en je een gelukkig en positief gevoel bezorgt. Door te bewegen in de buitenlucht krijg je volop verse zuurstof binnen. Dat is goed voor je lichaam, want zo kan het zich ontdoen van afvalstoffen en dus beter functioneren.
  4. Zoek afleiding. Het is belangrijk om je gedachten te verzetten door afleiding te zoeken. Zo heb je minder gelegenheid om te piekeren. Doe iets wat je leuk vindt of wat je een goed gevoel geeft. Pak een oude hobby op, ga knutselen, klus wat in huis, of ruim je kast op.
  5. Neem de tijd om te ontspannen. Iedereen heeft naast slapen ook ontspanning nodig. Om je lichaam en geest weer in balans te krijgen kun je gaan mediteren. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Haal rustig adem door je neus. Merk je dat je adem hoog zit, adem dan rustig omlaag naar je buik. Je lichaam zal hierdoor ontspannen en daardoor kun jij weer helder nadenken. 
  6. Dagje welnessen. Sinds de Romeinse tijd zijn badhuizen al geliefd, en dat is niet voor niets. De sauna is goed voor je. Het helpt je te ontspannen en je voelt je altijd beter na een saunabezoek. Je verliest veel vocht. Dus blijf genoeg drinken, zodat je vochtgehalte op pijl blijft. Wil je liever thuisblijven? Verwen jezelf dan met een warm bad en maak het gezellig! 
  7. Zet muziek op. Draai je favoriete nummer en kom tot rust of maak een dansje! Door de focus op muziek te leggen, kom je op andere gedachten en neemt je stress af. Dat is wat je wilt, toch?!

Wil jij praktische tips over een gezonde leefstijl?

Wil jij meer informatie over voeding, beweging en ontspanning?