Minderen met suiker... 

100% suikervrij eten is gewoonweg niet mogelijk. Ook in fruit, zuivel, granen en sommige groenten zit suiker. Deze gezonde producten heb je nodig; ze leveren je naast suiker ook de nodige vitamines en mineralen. Dus zelfs als je gezond eet, krijg je suiker binnen wat helemaal niet erg is.  Je hoeft deze natuurlijke suikers ook niet te mijden.

Maar hoe zit het dan met de zgn. toegevoegde suikers, de verborgen suikers ofwel snelle koolhydraten? Deze suikers halen de energie uit je lijft, je wordt er dik van en het is ongezond. De meeste producten waar suiker aan toegevoegd is, bevatten lege calorieën en weinig vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Deze snelle suikers veroorzaken grote pieken en diepe dalen in  je bloedsuikerspiegel met als gevolg, dat je weer snel trek krijgt en opnieuw gaat eten.

Dus het beste wat je kunt doen, is deze toegevoegde suikers mijden. Hoe kan je dit dan het beste doen?


Tips om minder toegevoegde suikers te eten:

  1. Lees het etiket. Je realiseert je pas hoeveel suiker wordt toegevoegd aan producten als je de voedingswaardetabel op de achterkant van de verpakking leest. Fabrikanten zijn verplicht om het ingrediënt met de grootste hoeveelheid als eerste te vermelden. Dus als suiker vooraan in het rijtje staat, weet je dat het product vol zit hiermee. 
  2. Ken de schuilnamen. Wanneer je de etiketten leest, is de naam suiker niet meer voldoende om suikervrij te eten. Fabrikanten stoppen inmiddels verschillende soorten suiker in hun producten. Een product kan suiker, sucrose, glucose, fructose, lactose, lactose en agavesiroop bevatten. Dit is een greep uit de schuilnamen voor suiker. Het gebruik van verschillende schuilnamen is een slimme manier om de ware hoeveelheid geraffineerde suiker in bewerkte voeding te camoufleren. Controleer altijd of een product meer dan één type suiker bevat. Koop geen producten die meer bevatten
  3. Vermijd fabrieksproducten. De laatste decennia is de consumptie van geraffineerde, bewerkte fabrieksproducten schrikbarend snel toegenomen. Deze ongezonde producten zitten vol met snelle suikers en zorgen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel
  4. Let op wat je drinkt. Als je minder toegevoegde suikers wilt drinken, kun je het beste frisdrank vermijden. Maar daarnaast bevatten zelfs drankjes die als gezond beschouwd worden, zoals vitaminewater of vruchtensap, veel suikers. 
  5. Zorg voor een goedslaapritme. Je eetlust wordt voornamelijk beïnvloed door hormonen die de hele dag door schommelen. Een slaaptekort verstoort de eetlustregulatie en dit kan hongeraanvallen en eetbuien veroorzaken. Als je moe bent, ben je vaker geneigd om suikerrijke producten te nemen. Denk aan de energiedrinks om je wakker te houden.  Wist je dat mensen met slaapproblemen 55% meer kans hebben om overgewicht te krijgen? Zorg daarom dat je voldoende slaapt.

Rietsuiker en gewone suiker; wat is het verschil?I

Gewone suiker, komt uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt uit het sap van de stengel van suikerriet gehaald. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een beetje bruine stroop achterblijft en de suiker bruin kleurt.

 Rietsuiker bevat zo weinig mineralen dat het te verwaarlozen is.

Beide suikers bestaan uit dezelfde bestanddelen glucose en fructose en bevatten evenveel calorieën.


Heb jij last van hongeraanvallen en eetbuien? En heb jij moeite met afvallen?  Dan kan het zijn dat je te weinig en de verkeerde dingen eet.

Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet