Hormonen in balans 

Een hormonale disbalans kan je gezondheid, gemoedstoestand en je levenskwaliteit sterk beïnvloeden. Hormonen zijn de boodschappers in ons lichaam. Ze regelen onder meer je stemming, energie, gewicht en lichaamstemperatuur. Zowel vrouwen als mannen kunnen ongemak ondervinden van hormonale veranderingen. Hormonen als oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline hebben invloed op veel aspecten van je gezondheid. 

Stress is één van de grootste boosdoeners met een emotionele basis en fysiek gevolgen als pijn of slaapgebrek of is veroorzaakt door voeding.  Zorgen voor gezonde voeding is altijd de basis. Maar voeding is meer dan alleen wat je in je mond stopt.

Wat zijn goede manieren om je hormonen weer in balans te brengen?


Tips om je hormonen in balans te krijgen:

  1. Kies voor natuurlijke onbewerkte voeding. Vermijd fabrieksvoedsel en bewerkte producten met toegevoegde suikers. Deze verstoren je hormoonbalans. Dat zal niet meevallen; in onze samenleving liggen de verleidingen voor het grijpen. Overstappen naar pure, onbewerkte voeding is een kwestie van langzaam wennen en je wilt niet anders.
  2. Zorg voor ontspanning. Als je veel stress hebt, maakt je lichaam lange tijd te veel cortisol aan. Dit hormoon verstoort je complete hormoonhuishouding en ontregelt het immuunsysteem wat kan zorgen voor meer buikvet. De beste remedie tegen stress is ontspanning. Zoek een ontspanningsvorm die bij je past en de stress uit je lichaam haalt. Maak hier tijd en ruimte voor. Al denk je dat jij het niet nodig hebt, je lichaam heeft het wel nodig.
  3. Minder met koffie & alcohol. Probeer koffie en alcohol te mijden. Het zorgt ervoor, dat je vocht vasthoudt en het kan je stemming en slaapritme beïnvloeden.
  4. Drink voldoende water. Een gezonde vochthuishouding is de basis voor een gezonde hormoonhuishouding. Het zorgt ervoor, dat alle herstelprocessen in  je lichaam zo goed en snel mogelijk verlopen waaronder het afvoeren van afvalstoffen wat essentieel is.
  5. Zorg voor voldoende slaap. Je eetlust wordt voornamelijk beïnvloed door hormonen die de hele dag door schommelen. Een slaaptekort verstoort de eetlustregulatie en veroorzaakt eetbuien. Als je moe bent, ben je vaker geneigd om suikerrijke producten te nemen. Wist je dat mensen met slaapproblemen 55% meer kans hebben om overgewicht te krijgen? Zorg daarom dat je voldoende slaapt.

Heb jij last van een hormonale disbalans? En heb jij moeite met afvallen?  Dan kan het zijn dat je de verkeerde dingen eet en drinkt.

Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet