Tips hoe je met emotie-eten omgaat 

Emotie-eten is een veel voorkomend probleem en zeker niet iets om je voor te schamen. het is iets waar alleen jij mee aan de slag moet gaan. Continue jezelf voornemen, dat je er vanaf nu echt niet meer aan toe gaat geven, is niet de oplossing. Alleen jij kunt emotie-eten doorbreken door de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.

Met onderstaande tips hoop ik je een zet in de goede richting te geven.

1. Achterhaal de werkelijke reden.

Ga na wat jouw werkelijke reden is tot emotioneel eten. Verveel  je je, ben je boos of verdrietig? Probeer de oorzaak te achterhalen en los het probleem direct bij de kern op door er anders mee om te gaan.

2. Herken de signalen.

Let op de signalen. Merk je, dat je zin hebt in iets specifieks zoals chocola? Dan weet je dat je emotionele honger hebt. Laat je niet voor de gek houden door je emoties! 

3. Haal de verleiding niet in huis. 

Waar krijg jij trek in als je je emotioneel minder goed voelt? Dan weet je ook wat je niet in huis moet halen. Koop gezonde producten en laat datgene wat jou verleidt tot emotie-eten in de winkel liggen!

4. Sla geen maaltijden over.

Sla vooral geen maaltijden over. Begin met je ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag, daarna je lunch en avondeten. Als je één van deze drie overslaat ga je juist meer trek krijgen en eet je onnodig te veel.

5. Zoek naar alternatieven. 

In plaats van een snelle ongezonde snack, kies dat leuke tijdschrift wat je nog niet gelezen hebt. Of bel die vriendin die je al een lange tijd niet gesproken hebt. Neem even de tijd om jezelf te verwennen met een bad of een masker.  Ga op zoek en je zult zien dat er veel leukere dingen zijn dan het eten van ongezonde snacks waarvan je later weer spijt krijgt. 


Het werkelijke probleem is, dat je op de lange termijn je emoties wegstopt en negeert. Door de oorzaak van je emoties te vinden, kun je de cirkel van emotie-eten doorbreken. Ontdek wat het probleem is en los dit op door erover te praten. Wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing..

Want ieder mens verdient een gezond, energiek en vitaal leven!

Heb jij naar aanleiding van bovenstaande adviezen nog vragen?

Neem dan contact met mij op.