's Avonds last van hongeraanvallen?  

Als je na je avondmaaltijd nog van alles eet, activeert dit je vetopslag. Je bent dan vaak geneigd om calorierijke ongezonde snacks te nemen. Je lichaam heeft dit niet meer nodig en een tijd lang niet eten is ook beter voor je spijsvertering.    

Nu lukt het overdag bij de meesten nog wel om gezond te eten en niet toe te geven aan hun lekkere trek. Het probleem ontstaat vaak aan het eind van de middag of ’s avonds. Dan begint het snacken en snaaien.    

Hoe kun je nou die hongeraanvallen voorkomen?


Tips om eetbuien 's avonds te voorkomen:

  • Eet overdag meer. Veel mensen die willen afvallen eten overdag vaak te weinig. Dat begint al met een karig of zelfs geen ontbijt. Tegen de avond komt dan de drang om te gaan snacken omdat je lichaam overdag veel te weinig voedingsstoffen heeft gekregen. Komt dit je bekend voor? Probeer dan overdag meer te eten, maar wel op basis van gezonde keuzes. Door je lichaam te voeden i.p.v. vullen zal de behoefte om te snaaien verdwijnen. En als je overdag goed gezond eet, kan je 's avonds geen honger meer hebben?
  • Zoek afleiding en beweeg. Trek verdwijnt altijd als je actief bent. Ga dus lekker naar buiten; wandelen of fietsen en doe iets wat je leuk vindt. Zo zorg je voor afleiding en vergeet je die lekkere trek.  Als je éénmaal bezig bent, verdwijnt de trek vanzelf. 
  • Houd je aan je eigen afspraken. Stel voor jezelf een aantal regels op hoe je met lekkere trek omgaat en wees consequent in de opvolging hiervan. Negeer de stem in je hoofd en stop het onderhandelen met jezelf. Zo voorkom je dat je toch iets zou kunnen gaan eten.

Toch nog trek?

Ik krijg vaak vragen van mensen die 's avonds sporten en daarna nog trek hebben. Tenzij je een zware kracht- of cardiotraining hebt gedaan, hoef je 's avonds niet meer te eten.

Als je deze tips blijft opvolgen, is de kans klein, dat je in de avond een hongeraanval krijgt. Door overdag bewust te kiezen wat je eet en na je avondmaaltijd niets meer te eten, creëer je een nieuw eetpatroon

 

Wist je dat het 3-4 weken duurt om aan een nieuw eetpatroon te wennen? Daarna wordt het een gewoonte en vergeet je dat je hongeraanvallen had.


Heb jij last van hongeraanvallen en eetbuien? En heb jij moeite met afvallen?  Dan kan het zijn dat je te weinig en de verkeerde dingen eet.

Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet