Motivatietips om af te slanken 

Als je gezond wilt afslanken is het belangrijk om te kiezen voor de juiste voeding en meer beweging. Maar belangrijker nog: ben jij voldoende gemotiveerd? 

Jezelf motiveren is best lastig, vooral als het om afslanken gaat. Omdat afslanken eigenlijk nooit lukt. Iedereen heeft zijn of haar reden om af te slanken en begint vol goede moed. Echter het volhouden is vrijwel altijd de boosdoener. En na een paar weken verlies je de motivatie.

Herken je dit? Hoe vaak heb jij dit zelf al ervaren en ben je gefrustreerd en voel je je machteloos? Zo zonde en het kan echt anders!

Met onderstaande tips hoop ik je te motiveren om af te slanken.

1. Stel jezelf de vraag WAAROM je wilt afslanken

Wat is de reden waarom je wilt afslanken? Wil je die favoriete broek weer aan, ga je trouwen en wil je er op je best uitzien of wil je gezonder zijn en meer energie krijgen? Of ben je je buik beu en wil je diabetes 2 voorkomen?

Jezelf motiveren om iets te doen heeft veel meer kans van slagen dan wanneer een ander zegt, dat je moet afvallen. Stel jezelf dus altijd een doel. Schrijft dit doel op en kijk er elke dag naar. Dat is je motivatie.

2. Maak je doel realiseerbaar

Er bestaat geen wondermiddel waarmee je in korte tijd veel afvalt. Hoe verleidelijk de reclames van de poeders, pillen en kuurtjes ook zijn, het is niet realistisch om te denken dat je in 3 maanden tijd 20 kilo gaat afvallen. Die kilo's zijn er ook niet in 3 maanden tijd aangekomen.

Een geleidelijk gewichtsverlies tussen de ½ en 1 kilo per week is een realistisch doel. Dat is haalbaar en goed vol te houden.

3. Zorg ervoor dat het past bij je huidige leefstijl 

Er zijn diverse manieren om af te vallen. Kies die manier die bij jouw leefstijl past en makkelijk en geleidelijk in te voeren is. De meeste diëten werken niet, omdat deze heel weinig calorieën bevatten. Je verliest weliswaar gewicht, maar zodra je stopt met het dieet, kom je  meteen weer aan met een paar kilo's extra; het zgn. jo-jo-effect.

Waar het eigenlijk om gaat, is dat je je ongezonde gewoontes verandert. En dat heeft tijd en aandacht nodig en moet voor jou makkelijk en duurzaam inpasbaar zijn in je huidige leefgewoonte. Niet voor heel even, maar voor het hele leven!

4. Houd je resultaten bij

Vier je successen. Als je jezelf bijvoorbeeld als doel hebt gesteld om een week lang meer groente te eten en je hebt dit doel gehaald, beloon jezelf dan met iets leuks. Trakteer jezelf op een avondje film kijken of koop dat mooie shirt. Beloon jezelf niet met eten, dit kan averechts werken.

5. Zoek ondersteuning en doe het samen 

Iedereen heeft ondersteuning en positieve feedback nodig. Familie en goede vrienden steunen je om door te blijven gaan. Je kan het afslank proces ook samen met iemand doen. Zo kun je elkaar helpen wanneer je het moeilijk krijgt., want dat is helemaal niet erg. Het is belangrijker dat je niet opgeeft en door blijft gaan! 

5. De kracht van positief denken 

Het glas is halfvol of half leeg. Met positief denken kom je heel ver! Door te denken; ik ben te zwaar en ik moet afvallen, maak je het negatief. In plaats daarvan kun je het ook positief benaderen; ik wil me gezonder en energieker voelen. Als je het omdraait in iets positiefs is de kans van slagen ook positief. Zo werkt het brein nu eenmaal. 

6. Ga op de juiste manier om met tegenslag

Tijdens vakanties, feestdagen en verjaardagen kan het heel moeilijk zijn om je aan je voedings- en beweegschema te houden. Dit verander je niet. Er zullen altijd gelegenheden zijn. Je motivatie om af te vallen kan op zulke momenten ver te zoeken zijn. Wat je wel kunt veranderen is de manier waarop je ermee omgaat.  Spreek met jezelf van te voren af hoe je dit aanpakt. Maak een plan. Geniet van de gelegenheid en pak de volgende dag de draad meteen weer op. Ga extra sporten en eet meer groente en drink water. Of beperk de 'schade' door bewuste keuzes te maken. In ieder geval is er geen man over boord. Morgen is er weer een nieuwe dag en kun je weer volop aan de slag!

7. Waardeer jezelf en je lichaam

Uit onderzoek blijkt, dat mensen die hun lijf niet waarderen, minder kans hebben om gewicht te verliezen. Je zelfbeeld is dus ontzettend belangrijk om je doel te behalen. Kijk naar jezelf en wees trots op wat je tot nu toe hebt bereikt!

8. Kies een sport die je leuk vindt en bij je past

Beweging in combinatie met de juiste voeding zorgen ervoor dat je gewicht verliest. Door fysiek bezig te zijn verbrand je calorieën, maar belangrijker nog; je zorgt voor meer spieren welke ook weer meer calorieën verbranden. Daarom is het belangrijk om een sport te kiezen die bij je past en die je leuk vindt, zodat je dit op de lange termijn blijft doen. Ook als je je doel hebt bereikt en op je streefgewicht bent. Het helpt je om je nieuwe gewicht en spieren te behouden en geeft je veel gezondheidsvoordelen.

9. Streef niet naar 100% perfectie maar blijf je focus houden

Perfectie bereik je alleen door een lange periode van 100% toewijding en doorzettingsvermogen. Dit is alleen voor topsporters weggelegd. Leg jezelf niet de ''alles of niets'' regel op. Soms is je motivatie wat minder. Om jezelf te motiveren blijf dan je focus houden op de dingen die je doet, zoals eten voorbereiden of sporten, zo goed mogelijk te doen.

Het motto is: beter iets minder gesport dan helemaal niet gesport!


Als je éénmaal weet hoe je dit onder de knie krijgt, volgt het afslanken vanzelf. Je past weer in je kleren, voelt je veel fijner en zit lekker in je vel. Het enige wat je moet doen, is focus houden op je doel en je acties uitvoeren. Door positief te denken en je brein programmeren dat je dit als een cadeau voor jezelf gaat zien. 

Want ieder mens verdient een gezond, energiek en vitaal leven!

Heb jij naar aanleiding van bovenstaande adviezen nog vragen?

Ben jij gemotiveerd en heb je hulp nodig om je huidige leefstijl aan te passen naar een gezonde leefstijl? Neem dan contact met mij op.