De Blue Zones 

Ze heten de Blue Zones; gebieden in wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, vaak boven de 100 jaar. Hoe kan het dat deze mensen langer leven? Dat niet alleen, deze mensen zijn tevens in staat om tot op hoge leeftijd hun gezondheid, vitaliteit en geluk te behouden. Wat is het geheim van deze mensen? 

Volgens onderzoeker en publicist Dan Buettner zit het in alledaagse dingen. Denk aan geloof, eten, siësta en sterke familiebanden.

Wil jij ook een gelukkiger, gezonder en langer leven?

Creëer je eigen Blue Zone met de volgende leefstijltips:


  • Zorg voor een levensdoel. 

In de Blue Zones blijven de mensen ook na hun pensioen tot op hoge leeftijd actief wat hun levensverwachting bevordert. Met een doel voor ogen waar je iedere dag je bed voor wilt uitkomen, houd je actief en je krijgt er energie van.

  • Blijf natuurlijk bewegen.

Onderneem alledaagse activiteiten. Doe de boodschappen te voet of met de fiets, werk actief in de tuin en doe het huishouden. Blijf in beweging door te wandelen en fietsen. 

  • Neem dagelijks een rustmoment. 

Pauzeer regelmatig en ga niet continu door. Overmatige stress leidt tot chronische ontstekingen en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. In de Blue Zones zorgen de mensen voor dagelijkse ontspanning. Variërend van dagelijks mediteren tot een siësta houden.  

  • Eet genoeg maar niet teveel.

Stop met eten als je maag voor 80% vol is. Mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond. Ze eten de rest van de avond niet meer.

  • Eet meer plantaardig.

De hoofdingrediënten van het dagelijkse eetpatroon in de Blue Zones zijn: bonen, soja, linzen, tuinbonen, zwarte bonen en groene groenten. Tussendoor eten ze fruit en noten. Vlees wordt beperkt gegeten, hooguit één keer per week. Daarnaast zijn zij zeer matig met zuivel en eten enkele keren per week vette vis.