Wat maakt een citroen zo gezond?

Citroen; de krachtige gele citrusvrucht! Dit heerlijke stuk fruit heeft een zure smaak en is daarom een uitstekende dorstlesser. Citroensap zorgt niet alleen voor een frisse en sterke smaak, maar is vooral een gezond alternatief voor frisdrank. Vers citroensap in een groot glas water 's ochtends? Misschien even slikken, maar het veegt de boel van binnen geweldig schoon!

Wist je dat citroen allerlei preventieve en medicinale eigenschappen heeft? In deze blog lees je welke gezondheidsvoordelen een citroen je kan bieden. Een opsomming om vrolijk van te worden!


10 Redenen om citroen te gebruiken

 1. Citroen werkt preventief tegen veel ziektes

Citroen bevat een flinke dosis belangrijke voedingstoffen. Denk aan Vitamine C, Vitamine B1, B2, B11 (foliumzuur), citroenzuur, calcium, magnesium, ijzer, koper, fosfor, kalium, flavonoïden en vezels. Echte bikkels eten een citroen zo op. Je geeft jezelf een natuurlijke vitamineboost. De citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking. Het voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten. Dit zijn stoffen die erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ze helpen allerlei processen in het lichaam te activeren. Citroen helpt gifstoffen, waaronder vrije radicalen, sneller uit het lichaam te voeren. Samengevat: citroen versterkt je immuunsysteem!

2. Citroen tegen koorts

Deze felgele citrusvrucht is een effectief medicijn als je koorts hebt. Drink om de twee uur lauwwarme citroensap; een uitgeperste citroen aangevuld met honing en lauw water. Hierdoor gaat de koorts sneller over. Virussen en bacteriën worden door de citroen geëlimineerd. Citroen bevat naast Vitamine C ook fytonutriënten welke de werking van Vitamine C aanvullen en versterken.

3. Citroen helpt tegen bloedarmoede

Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door een ijzertekort. Citroen bevatten geen grote hoeveelheid ijzer, maar zijn wel zeer rijk aan Vitamine C en citroenzuur. Deze twee stoffen zorgen ervoor, dat ons lichaam ijzer uit andere voeding beter kan opnemen. 

4. Citroen werkt bloeddrukverlagend

Citroenen bevatten kalium. Dit belangrijke mineraal is bij veel verschillende processen in je lichaam betrokken. Kalium heeft invloed op je eetlust, je energieniveau en hartritme. Ook kan kalium een bloeddrukverlagend effect hebben. Kalium komt voor in citroenen en kan een gunstig effect hebben op een hoge bloeddruk. Een andere factor die een rol speelt bij een hoge bloeddruk is de inname van zout en suiker. Voor mensen met overgewicht kan een paar kilo afvallen de bloeddruk al doen verlagen.

5. Citroen is goed voor je darmen

Citroensap stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang. Een goede stoelgang zorgt ervoor, dat je darmen schoon blijven. Schone darmen zorgen er o.a. voor, dat je lichaam voedingsstoffen uiteindelijk beter kan opnemen.

6. Citroen geeft verlichting van allergieën

Citroenen laten allergieën weliswaar niet verdwijnen, maar ze helpen wel bij het verlichten van de symptonen. Dit is met name te danken aan het fytonutriënt hesperetin welke in citroenen zit. Deze stof kan verlichting bieden bij jeuk, als gevolg van een allergie.

7. Citroen helpt ontgiften en werkt ontstekingsremmend

's Morgens een glas citroensap heeft een ontgiftende werking op je lever. Citroenen neutraliseren urinezuur door te helpen bij het produceren van extra urine. Hierdoor kan het ontstaan van gal- en nierstenen worden voorkomen. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten) ontstekingsremmend.

8. Citroen voor een mooie huid

Als je regelmatig  citroen eet of uitgeperste citroensap met lauwwarm water drinkt, heb je geen antirimpelcrèmes meer nodig. Citroen zorgt, dat je huid van binnenuit mooier blijft. Je huid straalt als je regelmatig citroen eet. Behalve een citroen eten, kun je citroen ook op je huid smeren. Het helpt goed tegen acne. Je snijdt de vrucht half open en pakt met je vinger een druppel vocht welke je op de puist legt. Na een uurtje het gezicht wassen. Het helpt het beste in combinatie met vers geperste citroensap. Eventueel kan dat met warm water. Gebruik geen gekookt water, want dat doet de goede stoffen teniet.

9. Citroen tegen gespannenheid

Citroen helpt zowel je fysieke maar ook je mentale gezondheid. Het bevat magnesium wat je helpt om je hersenfuncties beter uit te oefenen. Je concentratievermogen en alertheid worden ook vergroot. Om moeheid te voorkomen, kun je ook puur citroensap drinken. Maar dan moet je wel een bikkel zijn!

10. Citroen 3x als verzorgingsproduct

Citroen heeft naast zijn vele gezondheidsvoordelen ook een verzorgende functie. Zo is citroen een goede nagelverharder doordat het boordevol vitamine C zit. Meng citroensap met een beetje olijfolie en laat je nagels hier ca. 15 minuten in weken. Ook helpt citroen tegen droge lippen. Breng voor je gaat slapen wat citroensap aan. Spoel de volgende ochtend je lippen met water om de dode huidcellen te verwijderen. Tevens zorgt citroen voor het oplichten van verouderingsplekjes in je huid. Breng een druppel citroensap op de plek aan en laat dit ca. 15 minuten intrekken. Deze zal oplichten of in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen.