Waarom vakantie goed voor je is

Ben jij ook helemaal ontspannen en volledig uitgerust na je vakantie? Wil jij dit gelukkige gevoel ook vasthouden?  Dat blijkt toch best lastig.

Je neemt je voor om thuis ook meer tijd te besteden aan dingen die er echt toe doen en bewuster te gaan leven. Maar veeleisend werk, lastige klusjes en een waslijst aan huishoudelijke taken zorgen ervoor, dat je vakantiegevoel al snel verdwijnt. En daarmee ook je goede voornemen om meer te genieten en minder te moeten.

Herken je dit? Dan wordt het tijd om te boeken, want vakantie vieren heeft veel voordelen voor je gezondheid.


De voordelen van vakantie vieren

1. Adieu stress en welkom ontspanning.

Als je op vakantie bent, zijn alle dingen die moeten ver weg. Regelmatig op vakantie gaan, een korte reis van een week of een lang weekend, is de beste manier om stress af te bouwen. Langere reizen geven ook een boost, maar kort en vaak scoort beter als het gaat om afbouwen van je stresshormonen.  

2. Meer buiten minder binnen.

Buiten zijn, in een groene omgeving, is heel goed voor je gezondheid. Het immuunsysteem verbetert, de hartslag en bloeddruk gaan omlaag, je concentratievermogen neemt toe en je wordt creatiever.  

3. Langer leven door meer vakantie. 

Uit onderzoek blijkt, dat je door minder vakantie te nemen meer kans hebt om te overlijden dan degenen die meer dan drie weken per jaar hun werk neerleggen. Met een stressvolle leefstijl kan je de voordelen van gezondheidsadviezen teniet doen. Voor een lang en gezond leven is voldoende vakantie nemen dus enorm belangrijk. 

4. Rust in je hoofd en rust in je lijf.

Als je geen drukte in je hoofd hebt, dan heeft je lichaam het ook veel rustiger. Stress kan zorgen voor misselijkheid, brandend maagzuur, maagzweren en diarree. Daarnaast kan verandering van omgeving  ervoor zorgen dat je gezondere keuzes gaat maken. Als het warm is, heb je vaak geen zin in een machtige maaltijd, maar juist in frisse salades, smoothies en lichte visgerechten. Door langzaam en bewust te eten en goed te kauwen, help je hiermee ook nog eens je stofwisseling.

5. Beter slapen.

Op vakantie kom je sneller aan het aantal uren slaap dat je nodig hebt om tot rust te komen. Geen wekker, geen gepieker over een meeting, Maar uitkijken naar een stranddag, stadjes bekijken of de omgeving verkennen met de fiets. De kans is groot, dat je zelfs beter slaapt dan thuis. En dat betekent gezondheidsvoordelen.

Goed slapen verhoogt je concentratie,  verbetert je immuunsysteem, verkleint het risico op hart- en vaatziekten en heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Tenslotte zijn je activiteiten vlak voordat je gaat slapen van invloed op je nachtrust. Thuis controleer je misschien je telefoon en e-mails nog; waardoor het voor je brein lastiger wordt om uit te schakelen. Lees je daarentegen nog een boek, doe je een spelletje of zit je bij elkaar nog na te praten over de dag, komt je brein tot rust.


Ga jij regelmatig erop uit? Of blijf je liever thuis? Ben jij graag in de buitenlucht of juist niet?

Laat je reactie als je wilt achter.

Gezonde Groet, Stella Bergevoet