Waarom beweging zo goed voor je is

Wist je dat als je regelmatig urenlang achter elkaar zit je stofwisseling verandert? Uit onderzoek blijkt, dat veel zitten net zo slecht voor je gezondheid is als roken. Je krijgt meer buikvet en hebt een hoger risico op ziektes. Daarom is het belangrijk om elk uur van je stoel af te komen en even te bewegen. 

Ik krijg vaak de vraag; ''hoeveel moet ik bewegen?'' Dit is voor iedereen anders en hangt ook af van je lichamelijke situatie.  Elke dag een half uur bewegen is de basis. Als je daarvan 3 tot 4 keer per week je goed in het zweet werkt, zal je alle gezondheidsvoordelen van bewegen kunnen verdienen. Als het je lukt om dit 4 tot 6 weken vol te houden, ga je al een verschil voelen. Je zit beter in je vel, je slaapt beter en je humeur is beter. Dan spreken de voordelen van bewegen voor zich.


De gezondheidsvoordelen van bewegen

1. Helpt bij het afvallen en behoud van gewicht.

Je lichaam verbruikt de meeste energie voor noodzakelijke processen in ons lichaam zoals het kloppen van je hart, je spijsvertering en de werking van je organen. Dit wordt het rustmetabolisme genoemd. Door beweging verbruik je extra energie en wordt afvallen makkelijker. Ook helpt beweging het jo jo effect te voorkomen. Met regelmatig bewegen activeer je je vetverbranding en stofwisseling en blijf je op gewicht.   

2. Verlaagt de kans op chronische ziekten.

Als je sport, gaat je hartslag omhoog en neemt de doorbloeding van de weefsels toe. Daardoor verlaagt beweging het risico op hartproblemen, diabetes, depressies, kanker en osteoporose.  Als je genoeg sport; niet te veel en niet te weinig, is het één van de meest efficiënte manieren om je weerstand te verbeteren. De kans op een virale luchtweginfectie verlaagt met 50%. Dan is er de link met depressie. De verminderde kans op een depressie wanneer je sport, kan wel tot 80% oplopen! Want als je vitaler bent, loopt het leven toch zo veel makkelijker.

3. Verbetert je conditie. 

Van regelmatig op de juiste manier bewegen, krijg je meer energie en een betere conditie. Als je meer energie hebt, word je productiever en creatiever. Je zit lekkerder in je vel en voelt je fit. Bewegen heeft ook een positief effect op de werking van onze hersenen. Wanneer je een half uur fietst en daarna een boek leest, herinner je je meer dan als je niet bent gaan sporten.  Beweging verbetert zowel je fysieke als mentale conditie, wie wil dat niet?!

4. Vermindert stress.

Je kent de uitdrukking wel 'even mijn hoofd leegmaken'. Bewegen is dé perfecte manier om na een drukke werkdag even je zinnen op iets anders te zetten. Even de stress uit je lichaam zweten en niets aan je hoofd dan een fysieke inspanning. Door actief te bewegen komen er hormonen en neurotransmitters vrij in de hersenen. Stofjes zoals dopamine, serotonine, adrenaline en endorfine. Dit laatste stofje zwakt pijn af en bezorgt je een gelukkig en positief gevoel. 

5. Laat je beter slapen.

Door stress spannen spieren zich aan. Door veel te bewegen maak je intensief gebruik van je spieren waardoor deze uit de aangespannen stand worden gehaald.  Een goede conditie zorgt ervoor, dat je sneller in slaap valt en dat je dieper slaapt. Hoe dieper je slaapt, des te beter jouw batterij oplaadt en hoe meer herstel er plaatsvindt in je lichaam.

Heb jij last van slaapproblemen? Misschien beweeg je te weinig. 


Elke dag een half uur bewegen is de basis. Dat kan van alles zijn; stevig wandelen, fietsen, joggen, tuinieren, zolang je hartslag maar hoger is dan in rust.  Geen tijd mag geen excuus zijn. Als je nu tijd maakt om te bewegen, ben je minder gauw ziek. Laat dat je motivatie zijn.

Beweeg jij dagelijks 30 minuten?Of zit jij veel? Ben jij graag in de buitenlucht of juist niet?

Probeer beweging in je dagelijkse ritme in te passen. Je zult merken dat het je energie geeft!

Ben jij een beginnende sporter of ben jij van plan om te beginnen, dan is het belangrijk dat je dit rustig opbouwt. Zo voorkom je overbelasting en blessures en blijf je het ook leuk vinden. Als je het serieus wilt gaan oppakken, is begeleiding hierin geen overbodige luxe.

Met BeLEEF Lekker Bewegen kan ik je op weg helpen.