Waarom vroeg opstaan gezond is 

Ben jij een vroege vogel of ben je juist die nachtbraker die actief wordt in de late uurtjes? Dan is het wel heel verleidelijk om je nog een keer om te draaien als de wekker gaat. Maar gezond is het niet, want vroeg opstaan is juist veel beter voor je.

Onderzoeken wijzen uit, dat elke dag een paar uur eerder opstaan je veel meer oplevert, dan een paar minuten extra pakken met hulp van de  snooze-knop. Als je snoozet, zeg je eigenlijk 'nee' tegen de nieuwe dag en wat die voor jou in petto heeft. Succesvol zijn, begint met 'ja' zeggen tegen de dag en wat je allemaal gaat doen. Je krijgt er er niet alleen meer energie van, maar je bent ook nog eens veel productiever, je wordt gezonder en last but not least; je voelt je gelukkiger!


De voordelen van vroeg opstaan

1. Je kunt veel dingen ongestoord doen.

Als bijna iedereen nog slaapt, heb jij al ongestoord de belangrijkste dingen afgerond. In plaats van achter de feiten aan te lopen, loop jij juist op de zaken vooruit. Hier pluk je de rest van de dag de vruchten van en zorgt voor een voldaan en zelfverzekerd gevoel.  

2. Je begint zonder haast, dat werkt positief voor de rest van de dag.

Geen opgejaagd gevoel, geen prikkels. Maar een nieuwe dag die voor je ligt en waarin alles mogelijk is. Als de rest nog in diepe rust verkeert, ben jij al lekker bezig. En je bonus: een actief en trots gevoel.  

3. Je kunt nu echt even de tijd voor jezelf nemen. 

Begin succesvol aan de dag en bedenk wat je concreet gaat doen met die extra tijd. Je hebt al ja gezegd tegen vroeg opstaan. Nu nog dat uurtje extra goed invullen met dingen die jou aangaan en waar je de rest van de dag niet de tijd voor hebt of neemt.  Weten hoe je die extra tijd kostbaar kunt benutten? Lees ook gezonde ochtendrituelen

4. Je wordt fitter, je bent uitgerust en kunt je beter concentreren.

Het effect van vroeger opstaan is volgens slaapdeskundige Stephanie Lampe vergelijkbaar met het effect van vakantie. Je gaat met de tijd steeds beter in je vel zitten en daardoor ook gezonder eten en meer bewegen. Je gaat bewuster leven en zorgt beter voor jezelf.


Ben jij een ochtend- of juist een avondmens? Begin jij met volle moed aan de dag of kom jij langzaam op gang? Laat jouw reactie achter.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet