Wil je gezond afvallen? Eet meer vezels! 

Vezels zullen ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt, waardoor je tussen de maaltijden door minder snel de neiging hebt om te gaan snacken. Dit effect zorgt er niet alleen voor dat je zal afvallen, maar ook dat je eetpatroon doorgaans veel gezonder zal worden.

  • Als je gezond wilt afvallen; eet dan 30 tot 40 gram vezels per dag.
  • Hoe komt je lichaam aan vezels? Lees mijn vezelrijke voeding tips.
  • Hoe merk je dat je een vezeltekort hebt? De belangrijkste graadmeter is je stoelgang, maar ook overgewicht en een te hoog cholesterol kunnen wijzen op een tekort aan vezels.

Wat zijn vezels eigenlijk?

Vezels zijn een groep koolhydraten die niet, of gedeeltelijk, verteerd worden. Vezels zitten van nature in planten. In dierlijke producten zoals vis, vlees en ei zitten helemaal geen vezels. Vezels kunnen niet door de dunne darm worden verteerd. Ze komen dus onverteerd in je dikke darm terecht. Daar worden sommige typen vezels afgebroken door darmbacteriën: de fermenteerbare vezels. Deze vezels haal je vooral uit groente en bonen.

Vezels hebben veel verschillende eigenschappen. Sommige zijn oplosbaar, sommige kunnen vloeistoffen wat dikker maken, sommige houden vocht vast en anderen dragen vooral bij aan het vormen van de ontlasting. 

Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. De reden waarom vezels zo gezond zijn: vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting.


De voordelen van vezelrijk eten

1. Vezels geven je een verzadigd gevoel.

Vezels kunnen vocht opnemen en hierdoor uitzetten. Door deze eigenschap geven vezels een verzadigd gevoel na het eten. Niet alleen je hongergevoel maar ook je darmen profiteren van vezels. Zo zijn fermenteerbare vezels een goede voedingsbron voor darmbacteriën. Geen zorgen hoor, die bacteriën horen daar!

2. Vezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Vezels vertragen de mate waarin voedingsstoffen in je bloedbaan komen zodat je bloedsuiker niet piekt en in balans blijft. Zo zal je lichaam de snelle suikers in je bloed niet opslaan als vet maar juist verbranden.

3. Door meer vezels te eten heb je minder kans op ziektes. 

De meeste Nederlanders krijgen door alle bewerkte voeding met moeite 10 tot 20 gram vezels per dag binnen. Vezels zijn de natuurlijke bezems die onze bloedvaten schoonvegen. Als je iedere dag genoeg vezels binnen krijgt, zal de kans op chronische aandoeningen kleiner worden. Zo kun je je cholesterol verlagen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten helpen voorkomen, je darmen gezond houden door ontstekingen te voorkomen en genezen. Tot slot zijn vezels ook nog goed voor je weerstand.

4. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang.

Zonder vezels kun je lastig of niet naar de WC. Voedingsvezels zorgen ervoor, dat de massa in je darmen soepel blijft. Ze dragen bij aan het vormen van een gezonde ontlasting en verhelpen constipatie. 

5. Vezels helpen je om af te vallen.

Vezels nemen vocht op en geven een vol en verzadigd gevoel. Daarnaast leveren ze nauwelijks tot geen calorieën. Ze maken je dus niet dikker, maar voorkomen juist dat je na een tijdje weer zin krijgt in een snack. Daarnaast stimuleren vezels je vetverbranding doordat ze je darmflora voeden, waarmee korte-keten vetzuren worden aangemaakt. Deze korte-keten vetzuren zetten je lichaam aan tot meer vetverbranding.


Eet jij vezelrijk? Heb jij moeite met afvallen? Heb je last van buikpijn of moeilijke stoelgang? Dan kan het zijn dat je een vezeltekort hebt.

Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met me op en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet