Wat is kurkuma?  

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een specerij dat uit India komt. Het is de wortel van de plant 'Curcuma Longa'. De wortel lijkt een beetje op gember, maar dan kleiner en meer oranje-bruin.

Kurkuma is heel gezond en wordt in de Aziatische keuken gebruikt om meer smaak en kleur aan gerechten te geven. Gemalen kurkuma is een ingrediënt in kerrie. Kurkuma is mild bitter van smaak en de wortel wordt veel gebruikt om medicijnen van te maken.

Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma en heeft krachtige eigenschappen. Capsules, poeders en theeën zijn enkele kurkuma producten die op de markt zijn gebracht.

Wat doet kurkuma met je lichaam?

Kurkuma wordt zowel in de culinaire als de medische wereld gebruikt. Kurkuma is zo gezond door het stofje curcumine. In combinatie met vers gemalen peper wordt kurkuma beter opgenomen. Een andere manier om de opneembaarheid te verhogen is met amandelmelk of olijfolie. Curcumine lost op in vet en wordt dan beter door je lichaam opgenomen.

Kurkuma heeft talrijke voordelen, dat je er niet langer omheen kunt. In Azië dient kurkuma vooral als ontstekingsremmer. Heb je last van overgewicht, darmklachten of ontstekingen lees dan  hieronder wat kurkuma voor jou kan doen.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma:

1. Helpt bij gewichtsverlies.

Kurkuma helpt de vetverbranding te stimuleren en remt de groei van vetcellen. Kurkuma versnelt de vetstofwisseling en bevordert de spijsvertering door de productie van maagsappen te stimuleren.

2. Bevat ontstekingsremmende eigenschappen.

Kurkuma werkt zuiverend en brengt je stofwisseling in balans. Het helpt schadelijke stoffen te verwijderen uit je lever. Voor mensen met overgewicht is dit belangrijk, omdat overgewicht gepaard gaat met chronische ontstekingen in organen en bloedvaten. Ook kan kurkuma helpen bij darmklachten.

3. Werkt bloeddrukverlagend.

Kurkuma heeft een gunstig effect op de werking van de bloedvaten. Het houdt de bloedvaten soepel en zorgt ervoor dat een té hoge bloeddruk verlaagd wordt. Door 's avonds een kop warme kurkuma thee of melk te drinken of 1 theelepel per dag in je eten te verwerken, geniet je van de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

4. Tegen depressies.

Uit onderzoeken blijkt, dat Kurkuma de productie stimuleert van neurotransmitters als serotonine & dopamine die depressies kunnen helpen tegengaan. Kurkuma bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen en bestrijdt hersenontstekingen wat ook depressies helpt voorkomen.  

5, Tegen kanker.

In kurkuma zit een stof dat bijdraagt aan het afremmen van de groei van bepaalde kankercellen. Hier vindt nog verder onderzoek in plaats. 


Welke vorm; vers of poeder?

Wat kun je nu het beste nemen; verse kurkuma, geelwortelpoeder of het curcumine-supplement? Daar hier geen onderzoek naar gedaan is, is deze vraag lastig te eantwoorden. Verse producten bevatten veel voedingswaarde, dus als je verse geelwortels kunt krijgen, zou ik die nemen. Als er geen verse zijn, neem dan kurkumapoeder. 

Hoe kurkuma gebruiken?

Kurkuma is heel gemakkelijk in de keuken te gebruiken. Er zijn heel wat recepten waarin kurkuma verwerkt wordt. Je kunt ook een klein beetje verwerken in je smoothie of strooi een beetje kurkuma over je eten om het extra pittig te maken. Kurkuma kun je in elke supermarkt kopen. Het is gemakkelijk om het in de vorm van poeder te kopen. 

Let op: je kunt verse kurkuma niet rauw eten; dat is giftig! Je kunt kurkuma wel vermalen en meekoken. Dus verse kurkuma kun je ook niet rauw verwerken in een smoothie! Lees meer...

Heb je nog vragen of wil je meer hierover weten? Neem dan contact met me op en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet