Gek op chocolade? Kies voor puur!  

Er wordt vaak gezegd, dat chocolade vet en ongezond is. Dat is ook zo; de goedkope melkchocolade is bereid met slechte vetten, melkpoeder en suiker. Als je kiest voor chocolade van goede kwaliteit kan chocolade gezonder zijn dan je denkt.

Hoe gezond chocolade is, hangt af van het cacaogehalte en de hoeveelheid suiker en vet die wordt toegevoegd. Chocolade is het gezondst als het zo puur mogelijk is en een zo hoog mogelijk cacao gehalte bevat. 


Gezonde eigenschappen pure chocolade

1. Rijk aan magnesium.

Eén eetlepel cacao bevat 53 gram magnesium. Magnesium komen we in Nederland massaal tekort en dit mineraal zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. De vaatverwijdende inwerking van magnesium kan  helpen voorkomen dat je aderen dichtslibben waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. 

Voor de vrouwen onder ons: heb je weleens het gevoel dat je extreem veel trek krijgt in chocolade net voordat je ongesteld moet worden? Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam een magnesium tekort heeft. Dit tekort kan je prima aanvullen met een blokje pure chocolade.

2. Bevat antioxidanten

De cacaobonen in zwarte chocolade zijn plantaardig en bevatten antioxidanten. De antioxidanten in planten noemen we flavanoïden. Deze flavanoïden gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en maken de chocola zo gezond. De hoeveelheid hangt af van de soort cacao en hoe deze is bewerkt. De meeste flavanoïden zitten in rauwe cacao. Als chocolade verhit wordt, gaan de gezonde eigenschappen achteruit. Het beste koop je rauwe chocolade of repen die op lage temperatuur zijn gemaakt. 

2. Werkt LDL-cholesterolverlagend.

De flavanoïden in chocolade zorgen ervoor, dat je goede HDL cholesterol stijgt en je slechte LDL cholesterol daalt. 

3. Goed voor je hersenen. 

Flavonoïden zorgen tevens voor een betere doorbloeding in je hersenen zodat je geheugen beter werkt. In chocolade zit de stof theobromine. Deze actieve stof werkt sterk in op je gevoel en verbetert tevens de doorbloeding. Theobromine kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, dus geef je kat of hond geen chocolade!

4. Verbetert je humeur.

het eten van pure chocolade heeft een positieve invloed op de aanmaak van opwekkende stofjes zoals endorfine en dopamine in de hersenen. Deze werken krachtig tegen neerslachtige gevoelens.

Vrouwen zijn vaak dol op chocolade omdat het de chemische stofjes in de hersenen, neurotransmitters, tijdelijk aanvult. Onder invloed van de hormonale cyclus kan de hoeveelheid dopamine tijdelijk verlaagd zijn, iets dat pure chocolade kan corrigeren. 


Hoeveel chocolade is gezond?

Dat pure chocolade boordevol goede voedingsstoffen zit, is een feit. Maar let op; pure chocolade bevat ook suiker en verzadigde vetten, dus eet niet te veel.  Onderzoek raadt aan om niet meer dan 200 gram pure chocolade per week te eten om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren. Omgerekend is dit een stukje van 25 gram per dag.