Waterflesjes hergebruiken is dat veilig?

Wij Nederlanders zijn kampioen in het navullen van onze waterflesjes. Maar liefst 65% van de mannen en ruim 86% van de vrouwen vult zijn flesje bij met kraanwater. Dit lijkt een goed idee, want hergebruik is milieuvriendelijk en tevens goed voor je portemonnee, maar.…is dit ook zo? Is het wel veilig of is het bijvullen van zo’n flesje schadelijk voor je gezondheid vanwege de bacteriën of chemische stoffen in het plastic?

 

Schadelijke stoffen

Volgens het Nederlands Onderzoekcentrum TNO bevat het plastic waarvan de flesjes gemaakt zijn geen schadelijke stoffen. Doorgaans zit bronwater in twee soorten plastic; recyclebare flessen of wegwerpflessen. Beide hebben dezelfde materiaalsamenstelling, echter de wegwerpflessen, die vaker hergebruikt worden, zijn dunner. Bij de recyclebare flessen worden de materialen blootgesteld aan verhitting tot zeer hoge temperaturen. Vandaar dat hoge buitentemperaturen dan ook geen invloed hebben op het materiaal.

Bacteriën

Bronwater bevat van nature al bacteriën die niet schadelijk of gevaarlijk zijn, aldus TNO. Maar bij hergebruik van de flesjes kunnen bacteriën, algen en soms schimmels in het water komen. Factoren zoals ander water, temperatuur, de mond, tijdsduur en mate van schoonmaken hebben dan invloed. Als het water lang blijft staan, kunnen deze bacteriën giftige stoffen afgeven. Dit is wel afhankelijk van al die externe factoren en gebeurt niet bij twee of drie keer bijvullen op een dag. Om te beoordelen of hergebruik nu schadelijk is voor je gezondheid, spelen weer factoren als welke hoeveelheden en binnen welke tijd een rol. Hiervoor is echter uitgebreid microbiologisch onderzoek nodig volgens het TNO.

Schoonmaken

Bij veelvuldig hergebruik zijn er tevens veel bacteriën aanwezig, vooral op de uittrekdoppen. Daar het eigen bacteriën zijn uit maaltijdresten en speeksel is de kans dat je ziek wordt erg klein. Belangrijk is wel, dat het flesje goed wordt schoongemaakt. Dit kun je het beste doen door het flesje en de dop goed om te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Of stop het flesje samen met de dop in de vaatwasser. Zo vertraag je de bacteriegroei. Doe dit elke dag.

Tips

  • Gebruik het flesje alleen voor water.
  • Ververs het water dagelijks.
  • Houd het flesje uit de zon en indien mogelijk in de koelkast.

Drink jij voldoende? Of schiet dit erbij in? Zorg, dat je altijd een flesje bij je hebt. Blijf voldoende drinken; 1½-2 liter per dag!

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet