Wat is de rol van motivatie bij afslanken?

Jezelf motiveren om iets te gaan doen kan heel lastig zijn. Een ander motiveren is een stuk makkelijker. Het begin lukt meestal nog wel, maar de discipline om het hele proces vol te houden is bijna altijd de bottleneck. Helemaal als het gaat om afvallen.

Deze blog gaat daarom over motiveren. Hoewel het voor veel mensen om een fysiek resultaat gaat, is het vooral een mentaal proces. Alle keuzes die je maakt en die ervoor zorgen, dat je slanker wordt, vinden plaats in je hoofd. Daarom is de juiste motivatie de kerngedachte waar het uiteindelijk om draait. Als het in je hoofd niet goed zit en je brein in beslag wordt genomen door allerhand andere zaken, dan verlies je de focus en zijn je acties ook niet goed. Dan vallen de resultaten tegen, wat wederom veroorzaakt dat je er vroegtijdig mee stopt. 

Herkenbaar? Laten we eens kijken wat die motivatie eigenlijk inhoudt.

Wat is motivatie nu eigenlijk?

Motivatie is datgene wat een mens tot een bepaald gedrag aanzet. Zoals bijvoorbeeld afslanken, stoppen met roken of een hele marathon lopen. Jezelf motiveren heeft grote invloed op het starten van iets, hoe je dit uitvoert en het volhouden ervan.

De reden waarom je iets gaat doen is dus van groot belang om te starten en of je uiteindelijk ook over de 'finish' komt. De hamvraag is dan; hoe graag wil je dit eigenlijk? Als je dat voor jezelf helder hebt, is de kans van slagen groot.  

  Waarom is motiveren zo lastig?

  Wanneer je trek in iets hebt, is het lastig om jezelf te motiveren om juist niet te gaan eten. Zo had je het niet bedacht. Rationeel gezien wil je niet eten. Maar je lichaam denkt hier toch anders over. Je lichaam vraagt juist om eten.

  Biologisch gezien is trek een aanzet om te gaan eten. Het oerinstinct komt in je naar boven. Want eten speelt een grote rol in de menselijke drang om te overleven. De biologie wint het vrijwel altijd van de wilskracht waardoor je gaat eten en je de motivatie verliest om af te vallen. Je geeft dus altijd toe en daarom raak je gefrustreerd omdat het je weer niet gelukt is om af te vallen.

  Herken je dit ook? Dan ben je toe aan de volgende stap; hoe motiveer ik mezelf dan?

  Hoe motiveer ik mezelf om af te slanken?

  Jezelf motiveren om gewicht te verliezen doet een groot beroep op je brein. In feite komt het hierop neer; je moet anders gaan denken over gezond eten, bewegen en afvallen. Je gedachten beïnvloeden namelijk je succes. Met de juiste mindset kun je jezelf stimuleren. Daarentegen als je negatieve gedachten hebt, saboteer je jezelf juist.

  De kracht van positief denken is je motivatie. Door te denken; ik ben te zwaar en ik moet afvallen, maak je het negatief. In plaats daarvan kun je het ook positief benaderen; ik wil me gezonder en energieker voelen. Beschouw het als een cadeau voor je lichaam!

  En hiermee wil ik meteen een groot misverstand uit de wereld helpen; gezond EN lekker eten gaan wel degelijk samen! Gezond eten is geen straf maar juist lekker en het beste wat je voor jezelf kunt doen. Je valt ervan af, je krijgt meer energie, je conditie en smaak verbeteren en je gaat er beter uitzien. Dit is toch het beste cadeau dat je jezelf kan geven?

  Toch moeten veel mensen wennen aan deze manier van ''omdenken''. Het zit best ingeworteld in onze denkwijze dat ongezond eten lekker is en gezond eten niet. Ik krijg dan ook heel vaak de vraag: ''maar ik mag toch af en toe wel wat lekkers?"

  Als je succesvol wilt afslanken is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waarom je wilt afslanken. Een vaag doel is bijvoorbeeld; ik wil afvallen. Je kunt dit niet afvinken op je to-do-list. Als je het concreet maakt daarentegen wel. Bijvoorbeeld; Ik wil afvallen door dagelijks gezond te ontbijten, een half uur stevig te wandelen, geen koekjes te eten en minimaal 1½ liter water te drinken.

  Door je doel concreet te maken naar uitvoerbare stappen, merk je dat je hierdoor resultaat boekt. En dat motiveert! Je geest past zich aan naar concrete, uitvoerbare stappen is uit onderzoek gebleken. De kans dat je de opdrachten dan ook echt uitvoert is daardoor veel groter dan als je het vaag houdt.

  Zodra je weet hoe je dit moet aanpakken, volgt het afslanken vanzelf. Je past weer in je kleren, voelt je veel fijner en zit lekker in je vel. Het enige wat je moet doen, is focus houden op je doel en je acties uitvoeren.

  Want ieder mens verdient een gezond, vitaal en energiek leven!

  Gezonde Groet,

  Stella Bergevoet

  Wat is jouw doel als het gaat om afslanken en vitaler worden?

  Nog meer motivatietips nodig?