Waarom is suiker zo verslavend? 

Een suikerverslaving... dat klinkt ernstig, maar dat is het in feite ook.

We werken jaarlijks aardig onbewust heel wat suiker naar binnen. Veel suikers zijn in voedingsproducten. Deze producten van de slimme voedselindustrie zorgen er voor, dat we door het ongemerkt veel suiker eten,  afhankelijk hiervan zijn geworden.

Mag je dit dan een suikerverslaving noemen?

We weten allemaal hoe verleidelijk het is om iets te veel chocolade, taart of snoep te eten, zelfs als we weten dat het gezonder is om het niet te doen. Maar zodra je er aan begint, wil je steeds meer...

Wat is dan die drijfveer achter de drang naar zoet? 

Het verslavende mechanisme achter suiker...

Elke keer als je snelle suikers eet, stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel.  Je hersenen maken het hormoon dopamine aan, wat ervoor zorgt, dat je je gedrag wilt herhalen. Je alvleesklier maakt insuline aan om de suikers te verwerken. Je bloedsuikerspiegel daalt snel en zorgt voor een hernieuwde zin in iets zoets en de vicieuze cirkel herhaalt zich...

Het stofje dopamine werkt verslavend en zorgt ervoor dat je tevreden bent en je beloond voelt. Dit signaal is zo sterk, dat je opnieuw in de verleiding komt om iets zoets te eten. Je eet weer iets met suiker waarna je lichaam weer aan de slag moet. En zo houd je zelf het mechanisme in stand van suiker eten. 

  Als je ooit geprobeerd hebt om suiker te minderen, weet je hoe moeilijk dat kan zijn. Waarom hebben je hersenen zo'n moeite hebben met het minderen van suiker? Suiker beinvloedt de dopamine-aanmaak in je hersenen. Suiker is dan wel niet zo verslavend als drugs, maar er is wel degelijk een overeenkomst.

  Waarom minder suiker eten?

  In veel voedselproducten zijn suikers toegevoegd. Meer dan de helft van alle etenswaren in de supermarkt bevat toegevoegde suiker. Dit ingrediënt heeft schadelijke effecten op je stofwisseling en zorgt voor een groter risico op allerlei ziekten. Deze fabrieksproducten bevatten nauwelijks vitamines, vezels en mineralen en leveren slechts lege calorieën. Daarom zijn ze zo ongezond.

  Kan je suikervrij eten?

  Ook al zou je willen stoppen met suiker eten, 100% suikervrij is in de praktijk onmogelijk. Fruit, zuivel, granen en enkele groenten bevatten ook suikers. Dit zijn natuurlijke suikers. Want zelfs als je gezond eet, krijg je suiker binnen en dat is ook niet erg. Waar het om gaat, is dat je zoveel mogelijk de toegevoegde suikers probeert te vermijden.  Deze snelle suikers in geraffineerde voeding vallen onder de enkelvoudige koolhydraten en die wil je minderen. Niet de meervoudige koolhydraten die zitten namelijk vol met voedingstoffen en vezels en leveren het lichaam energie. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en zorgen juist voor een langzame stijging en daling van je bloedsuiker. 

  Is het een verslaving?

  Hoewel het door niemand aangemerkt wordt als een verslaving, bestaat suikerverslaving wel degelijk. Medisch gezien wordt er jammer genoeg weinig aandacht aan besteedt, behalve dat de reclames zeggen, dat je je suikerconsumptie moet matigen. Maar dat geldt ook voor alcohol en nicotine. Het probleem ligt in de soort verslaving: je rookt of je rookt niet. Je drinkt of je drinkt niet. Dat is een keuze.

  Bij een suikerverslaving ligt dit anders. Het is vrijwel onmogelijk om geen suiker meer te eten. Suikers zitten zelfs in producten waar je het helemaal niet in verwacht en waar het in de meeste gevallen ook niet nodig is. Je moet veel meer moeite doen om suiker te mijden dan bij nicotine of drank. 

  Suikerverslaving wordt niet erkend als ‘officiële’ verslaving. Ondanks het feit dat, net als bij drank en sigaretten, het inwendige systeem compleet in de war wordt geschopt en er een afhankelijkheid ontstaat van suikers. Een afhankelijkheid die zichzelf in stand houdt en waar steeds meer mensen mee worstelen.

  Hoe kan ik minder suiker eten?

  Het beste is om te proberen van je zoete smaak af te komen. Het is even wennen, net als bij koffie of thee zonder suiker. Maar geef het de tijd, je zult zien dat je het eten veel beter proeft zonder toegevoegde suikers.

  Vind jij het lastig om te stoppen met snelle suikers?

  Lees hier hoe je minder suiker kunt eten. 

  Wil jij persoonlijk advies?

  Wil jij jouw eetgedrag veranderen en heb je hierbij hulp nodig?
  Wil jij advies op maat?
  Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.