Extra Vitamine D 

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en speelt een belangrijke rol bij een goede werking van je afweersysteem, spieren en evenwicht. . Zonlicht en gezonde voeding zijn nodig om deze vitamine binnen te krijgen. Niet iedereen krijgt altijd genoeg vitamine D binnen. 

Sommige groepen mensen moeten daarom extra vitamine D innemen.


Vitamine D extra belangrijk als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.  Het helpt tegen bontontkalking en het zorgt ervoor, dat calcium uit de voeding opgenomen wordt, zodat je sterken botten en tanden behoudt. Als je ouder wordt, verandert ook je huid. Een oudere huid maakt minder vitamine D aan dan een jongere huid.

Waarom alleen vrouwen?

Alle vrouwen boven de vijftig hebben dagelijks extra vitamine D nodig.  Vrouwen lopen in en na de overgang meer risico op minder sterke botten en botbreuken. Botontkalking is een wereldwijde aandoening waar 1 op de 3 vrouwen boven de 55 jaar mee te maken krijgt.

De oorzaak is een veranderde hormoonhuishouding.

Belangrijke adviezen

  • Je huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Ga daarom elke dag een half uur naar buiten tussen 11 en 15 uur.
  • Het advies voor vrouwen boven de 50 is om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.
  • Een beetje vitamine D kun je ook uit voeding halen. Het zit vooral in vette vis zoals zalm, makreel en haring. Er zit ook een beetje in vlees, eieren en melkproducten. Ook wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadvetten.