Voedingssupplementen dure onzin of niet?

Steeds vaker wordt mij gevraagd: ‘waarom zou ik extra vitamines & mineralen innemen als ik voldoende fruit, groenten en gezonde vetten per dag eet?’ Mijn antwoord is dan: omdat we tegenwoordig uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen.

Ook als je je houdt aan de Schijf van Vijf kom je nog steeds belangrijke voedingsstoffen tekort zoals vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink, aldus het Voedingscentrum in Den Haag. Veelvuldig onderzoek toont aan, dat de voedingswaarde van onze voeding fors gedaald is de laatste decennia. Niet alleen van fruit en groente, maar ook van vlees, vis en zuivel. De hoeveelheid vitamines en mineralen neemt dramatisch af.

Het Medical Research Council in Engeland onderzocht, dat de mineralen in groenten in 1991 versus 1940 fors afgenomen is. Om dezelfde hoeveelheid magnesium vandaag binnen te krijgen moet je 3x meer wortels eten dan je opa in 1940. Voor dezelfde hoeveelheid koper moet je nu 10x meer tomaten eten.

De focus ligt op de opbrengst van de landbouw; door eenzijdige bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen en verarming van de grond is dit ten koste gegaan van de hoeveelheid en kwaliteit van de voedingsstoffen in de gewassen. Veel fruit en groente groeien tegenwoordig op kunstmest. Kunstmest bestaat vrijwel alleen uit kalium, stikstof en fosfor, terwijl er in goede gezonde aarde wel 92 verschillende mineralen aanwezig zijn. Als deze mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant en dus ook niet in jouw lichaam. Eet daarom zoveel mogelijk biologisch. Die ene tomaat uit de volle grond doet meer met je lichaam dan die andere tomaat die gegroeid is op water met wat voedingsstoffen. Ook al zien ze er hetzelfde uit, laat je niet misleiden.

Ook de enorme toename van CO2 in de lucht veroorzaakt een daling van de hoeveelheid eiwitten en mineralen in planten. Daarnaast is in dierlijke producten ook een afname. Dit is te wijten aan de onnatuurlijke voeding die de dieren krijgen en hun slechte leefomstandigheden.

Volgens Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig. De vraag of voedingssupplementen zinvol zijn, lijkt me hiermee wel beantwoord. Daarnaast hebben ze indirect ook invloed op je gewicht. Ik zal je uitleggen waarom, want het lichaam zit ingenieus in elkaar.

In je hersenen zit een belangrijk orgaan, genaamd de hypothalamus. Deze heeft de belangrijke taak om de samenstelling van de voedingsstoffen in je bloed te meten. Als er te weinig voedingsstoffen in je bloed zitten, geeft deze het signaal af, dat er meer ghreline geproduceerd moet worden. Ghreline is het hormoon dat je hongerig maakt. Dit ingenieuze overlevingssysteem van je lichaam geeft jou het signaal dat je moet gaan eten om voedingstoffen binnen te krijgen die je gezond houden. Voedingstoffen die je bijvoorbeeld haalt uit groente, fruit en graanproducten. Je kan je lichaam niet voor de gek houden met een roze koek en cola. Ook met de nodige suiker in je bloed zal je hypothalamus het hongersignaal blijven afgeven, omdat dit orgaantje wil dat je voedingstoffen binnenkrijgt en niet alleen glucose.

Conclusie: aanhoudende eetbuien kunnen ontstaan door een gebrek aan voedingsstoffen in je lichaam. Dus in plaats van calorieën tellen adviseer ik mijn cliënten altijd om voedingsstoffen te tellen! Daarmee bedoel ik; leg de focus op de nutriënten; koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitamines & mineralen.

Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet