Ontstressen hoe doe je dat?

Eindelijk vakantie! Tijd om eens goed te ontspannen... Of vind je het lastig om op vakantie je zorgen los te laten? En zit de stress nog in je hoofd en je lijf? 

Stress put je uit, zowel lichamelijk als geestelijk. Het beperkt je op een negatieve manier. Het verlamt je en uiteindelijk komt er niets meer uit je handen.

Stress is slecht voor je gezondheid. Je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes, je kunt hartklachten krijgen en zelfs overspannen raken of een burn-out oplopen.

Belangrijk om te weten is, dat je geest en lichaam samenwerken. Als er lichamelijke signalen zijn zoals; nekklachten, vermoeide spieren en buikpijn, negeren we dit. Zo zien we over het hoofd, dat er wel eens sprake van (te veel) stress kan zijn.  Ook fysieke factoren als verkeerde voeding en slaaptekort kunnen stress veroorzaken. Bedenk dus eerst of die lichamelijke klacht wellicht door stress komt.

Weten dat je lijf en hoofd samenwerken is dé oplossing om stress op afstand te houden. Met onderstaande tips help ik je op weg om meer te ontspannen.


  1. Schakel je telefoon uit! De grootste boosdoener. Zo blijven allerlei zaken je gedachten beïnvloeden, terwijl je juist een mentale vakantie nodig hebt! Breng zoveel mogelijk tijd door met je gezin, vrienden en familie.
  2. Lees een boek of een tijdschrift. Waar je de rest van het jaar niet aan toekomst, is nu voldoende tijd voor en gebruik deze! Het is een eenvoudige oplossing om ongezonde stress tegen te gaan. Het helpt echt. Als je opgaat in het lezen, schakel je de buitenwereld even uit. Je aandacht is volledig gericht op wat je leest. Je stress neemt af en ondertussen krijg je de tijd om jezelf weer helemaal op te laden.
  3. Beweeg! Maak een wandeling of fietstocht. Tijdens het bewegen zullen je gedachten op de achtergrond verdwijnen en je lichaam maakt ook nog eens endorfine aan. Juist, het stofje dat pijn afzwakt en je een gelukkig en positief gevoel bezorgt. Door te bewegen in de buitenlucht krijg je volop verse zuurstof binnen. Dat is goed voor je lichaam, want zo kan het zich ontdoen van afvalstoffen en dus beter functioneren.
  4. Neem een mentale vakantie. Iedereen heeft naast slapen ook ontspanning nodig. Om je lichaam en geest weer in balans te krijgen kun je gaan mediteren. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Haal rustig adem door je neus. Merk je dat je adem hoog zit, adem dan rustig omlaag naar je buik. Je lichaam zal hierdoor ontspannen en daardoor kun jij weer helder nadenken.  Een mentale vakantie nemen, is voordelig en kost weinig tijd. Terwijl het resultaat van zo’n geestelijke minibreak je helpt ontspannen. Zo doe je dat door pakweg een kwartiertje even alles te vergeten; je verstand op nul te zetten..
  5. Dagje welnessen. Sinds de Romeinse tijd zijn badhuizen al geliefd, en dat is niet voor niets. De sauna is goed voor je. Het helpt je te ontspannen en je voelt je altijd beter na een saunabezoek. Je verliest veel vocht. Dus blijf genoeg drinken, zodat je vochtgehalte op pijl blijft.
  6. Zet muziek op. Draai je favoriete nummer en kom tot rust of maak een dansje! Door de focus op muziek te leggen, kom je op andere gedachten en neemt je stress af. Dat is wat je wilt, toch?!

Wil jij meer praktische tips over een gezonde leefstijl?

Wil jij meer informatie over voeding, beweging en ontspanning?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet