Is ontbijt de belangrijkste maaltijd?

Feit of fabel: is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag? Wellicht ken je het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Als je niet ontbijt, kom je makkelijker aan en haal je dit later op de dag in. Tegen de middag kan je je niet meer concentreren op je werk. Klopt dit?

De voordelen van wel ontbijten

Een onderzoek uit 1999 toont aan, dat mensen die niet ontbijten sneller zijn uitgeput tegen de middag en in geheugentests slechter scoorden dan mensen die wel ontbijten. Uit onderzoek in 2013 blijkt, dat kinderen die niet ontbijten slechter scoren in bepaalde tests dan kinderen die dat wel doen. Ook blijkt, dat mensen die wel ontbijten een stabielere BMI hebben dan mensen die het ontbijt overslaan.

Een beter geheugen en stabielere BMI lijken niet de enige voordelen te zijn van een goed ontbijt. Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Appetite  blijkt, dat het overslaan van je ontbijt een verhoogd risico op een depressie kan geven.

Waarom het ook niet erg is om niet te ontbijten

Het idee achter het gezegde: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’, is dat wie ’s ochtends veel eet, een hele dag de kans krijgt om de ingenomen calorieën weer te verbranden. Maar tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. We hebben er gewoonweg de tijd niet meer voor. Daarnaast neemt het aantal zittende banen toe en valt die beweging in de praktijk flink tegen.

Het maakt dus nog maar weinig uit hoe je de calorieën verdeelt over de dag. Je kunt er ook voor kiezen om te dineren als een keizer. Belangrijk is wat je eet, de portiegrootte en de manier waarop je jouw avond doorbrengt. Iemand die elke dag om 20u ’s avonds thuiskomt, maar wel de tijd neemt om gezond te koken, is gezonder bezig dan iemand die om 17u de voordeur opentrekt, een pizza in de oven schuift en rest van de avond voor de buis hangt. Vooral dat laatste is een boosdoener, want beweging doet verteren. Daarvoor hoef je niet eens naar de sportclub. Stofzuigen, de afwas doen, een wandelingetje maken of een uurtje strijken na je avondmaal ... goed voor jou én voor je lijf.

Kortom; kijk naar je leefstijl.

Wat is nu een goed gezond ontbijt?

Dat je beter niet ontbijt met een muffin, is geen verrassing. Maar wat houdt een gezond ontbijt nu wel in? De basis van een gezond ontbijt bestaat meestal uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten. Zo krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen en houd je een lange tijd een verzadigd gevoel. Hiermee bedoel ik een mix van een graanproduct, een stuk fruit en zuivel. Bijvoorbeeld een havermout pannenkoek met fruit en nootjes. Of een schaaltje magere kwark met havermout, fruit en walnoten.

Gewoon fruit eten als ontbijt kan natuurlijk ook, maar het ontbreken van andere voedingsstoffen is een nadeel, zoals complexe koolhydraten uit graanproducten en calcium uit zuivel. Compenseer die voldoende bij je andere maaltijden als je voor een fruitontbijt kiest. Neem niet meer dan twee of drie stukken en verwerk ze niet tot sap of een smoothie. Tenzij je meteen een sportieve prestatie wilt neerzetten. De suikers worden namelijk sneller opgenomen en je voelt je minder lang verzadigd.

Conclusie

Toch pleit ik persoonlijk wel voor een ontbijt. Een stevig ontbijt zorgt ervoor, dat je de komende uren geen trek krijgt. Het voorkomt, dat je een minder gezonde keuze maakt. Je batterij is weer opgeladen, je kan er weer tegenaan!

Wie niets eet, moet op zijn reserves van de voorbije dagen teren. Dat geeft een flauw gevoel, concentratiemoeilijkheden en hoofdpijn als gevolg. Bevorderlijk voor je gewicht zou ik zo’n ontbijtloze dag daarom niet durven noemen: als je flauw bent van de honger, ziet de traktatie bij de koffie om 10 uur er wel heel verleidelijk uit...

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet