Je lever ontgiften zin of onzin?

Wild weekend achter de rug? Naar de zwarte cross geweest?

Dan wordt het tijd om je lever te ontgiften. Want naarmate je ouder wordt, zul je merken, dat de katers ook steeds langer gaan duren. Goed om je lichaam een handje te helpen bij het herstel zou je zeggen toch? Of kan je lever de schade zelf opvangen?

Daarvoor moeten we eerst de vraag stellen; wat doet je lever eigenlijk?

Je lever speelt een vitale rol in de ontgifting en stofwisseling van je lichaam. De lever reguleert een groot deel van de chemische balans in het bloed en scheidt gal af wat helpt afvalstoffen af te voeren. Al het bloed, dat de maag en darmen verlaat gaat door de lever. De lever verwerkt dit bloed en breekt de voedingsstoffen af in hoeveelheden die makkelijker gebruikt kunnen worden door de rest van het lichaam. De lever is ons natuurlijke afvalverwerkingssysteem.

 

En dat is ook wel nodig! Want we worden elke dag blootgesteld aan giftige stoffen zoals; chemicaliën, conserveringsmiddelen, pesticiden, zware metalen en andere verontreinigingen. Maar kan de lever door al deze schadelijke stoffen overbelast raken? Je lever reinigt je lichaam de hele dag door 24/7, dat houdt nooit op. Je lever is de beste detoxmachine. Dat verander je niet door te detoxen. Je lever zal daardoor niet sneller of beter werken. Ook raakt je lever niet overbelast, dat is haar werk. 

Detoxen is een bedenksel van slimme ondernemers, meer niet. Onveilige en toxische stoffen die we via voeding of medicatie binnenkrijgen, worden in de lever omgezet in andere stoffen die via de galwegen en de darmen kunnen worden afgevoerdHet drinken van groene sappen of een dagje vasten is zeker niet slecht voor het lichaam, maar 'schoon' word je er niet van. Als jij je er lekker door voelt moet je het gewoon doen. Maar het idee dat je al je slechte gewoontes gewoon kunt ‘wegspoelen’ en je organen weer ‘schoon’ maakt is onzin, wetenschappelijk gezien dan. Dat je van het schoonspoelen van de darmen opknapt, is überhaupt een misvatting. Denk maar aan patiënten die voor een darmonderzoek heldere darmen moeten hebben en zich moeten voorbereiden met heldere dranken en laxeermiddelen. Zij vinden de voorbereiding vaak erger dan het onderzoek zelf.

Er zijn twee soorten detox: de een is écht, en de andere niet. De echte betreft een medische behandeling in het ziekenhuis bij bijvoorbeeld vergiftiging. De ander is een woord, gebruikt door mensen die denken dat een bepaalde handeling of aanpassing in het voedingspatroon je lichaam kan ontdoen van opgestapelde schadelijke stoffen. Maar deze schadelijke stoffen kunnen zich niet opstapelen, omdat de lever deze meteen weer afbreekt. Zelfs alcohol wordt in een dag of drie volledig afgebroken. Detoxen heeft daar geen invloed op. De enige ophoping die plaatsvindt is die van extra gewicht door het teveel aan vet en suiker. 

Samenvattend: als je lichaam niet goed met gif- en afvalstoffen om zou kunnen gaan, dan zouden we al overleden zijn, of op zijn minst in zeer ernstige medische toestand zijn. Een gezond lichaam heeft een lever, nieren en longen die al detoxend werken. Er is nog geen manier gevonden om dit proces nog beter te maken dan hoe een gezonde lijf dit al automatisch doet.

 

Je lever kan wel verstopt raken door ongezonde, verzadigde vetten. De cellen die normaal gesproken de gifstoffen uit je bloed filteren, worden volgezogen met vet. Hierdoor komen de afvalstoffen weer terug in je bloedbaan en hebben een schadelijk effect op je hart en je immuunsysteem. Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken. Kies vooral producten met weinig verzadigd vet en vervang ze door producten met onverzadigd vet. 

Leververvetting ontstaat bij veel alcoholgebruik, bewerkte voedingsmiddelen en veel 'snelle' koolhydraten oftewel suikers. De lever kan driekwart van zijn cellen verliezen voordat hij stopt met functioneren. De lever is het enige orgaan in het lichaam dat zich kan regenereren. 

Mijn advies; kijk kritisch naar je leefstijl en maak de nodige aanpassingen. Vind je dit lastig of heb je hierbij hulp nodig? Aarzel niet mij te contacten. Ik ben er om je te coachen en met je mee te kijken waar je pijnpunten liggen. 

 

Met de volgende tips, kun je zelf alvast aan de slag: 

  • Voorkomen is beter dan genezen; ongeacht hoeveel drankjes je nuttigt, ook al zijn het ‘maar’ 4 biertjes of 5 wijntjes, stap op tijd over op water. Feit is nu eenmaal alcohol is slecht voor je lichaam. Er komen vrije radicalen vrij bij het afbreken van alcohol welke schadelijke verbindingen in ons lichaam aangaan en de goede cellen aantasten.
  • Kijk uit met alles wat cafeïne bevat, gefrituurd voedsel, chocola, suiker en zout.
  • Ga je naar de sportschool en ben je alleen maar te vinden op de fitnessapparatuur? Neem dan eens deel aan een les yoga of pilate. De oefeningen in deze lessen stimuleren je bloedsomloop, lymfestelsel en spijsvertering wat goed is voor je lever.
  • Vermijd bewerkt voedsel met toegevoegde suikers. Vitaminerijk voedsel is wat je nodig hebt. Eet verse groenten en fruit. Vooral fruit wat zuur is, is goed voor je lever. De perfecte start van de dag is een glas water met citroen. Zie ook één van mijn eerste blogs over de citroen.
  • Staat er aankomend weekend weer een feestje gepland? Maak dan verstandige keuzes the day after! Sla je ontbijt niet over en ga niet aan de detox-kuur door alleen sapjes te drinken. Je hebt energie nodig door gezonde vitaminerijke voeding. Eet scrambled eggs als ontbijt, een salade als lunch en een roerbakschotel van broccoli als diner. Sluit je katerdag af met een heerlijke kurkuma- of gemberthee.
  • De belangrijkste boodschap: wees je bewust van alles wat je in je lichaam stopt!

     

Gezonde Groet,
Stella Bergevoet