Ik val niet meer af, hoe komt dat?

Het antwoord is heel simpel: je hebt geen calorietekort. Je lichaam krijgt geen prikkel om je reservevoorraad van je lichaamsvet te verbruiken. Of je eet meer calorieën dan je denkt, of je verbrandt minder calorieën. Of het is een combinatie van beiden.

Om je op weg te helpen,  vind je hieronder een aantal redenen.

 Je denkt dat je gezond eet

Veel mensen denken, dat ze gezond eten, maar is dat echt wel zo? Ze eten nog steeds ongezond of krijgen teveel calorieën binnen. Een voorbeeld; als ontbijt eet je vruchtenkwark met cruesli, tussendoor een mueslireep of sultana, als lunch een italiaanse bol met oude kaas en een glas verse jus d’orange en als diner een kant-en-klare maaltijdsalade met daarbij een dressing. Eind van de middag heb je ook nog even een lekkere latte macchiato gescoord. In al deze voedingsmiddelen zitten verborgen suikers en vet. Daardoor bevatten ze veel meer calorieën dan je denkt. Kijk jij kritisch naar wat je eet? Of eet je alles waarbij op de verpakking staat dat het gezond is? Laat je niet door de etiketten misleiden en gooi je definitie van gezond om. Want hoe groter het op de verpakking vermeld staat dat iets gezond is, hoe vaker dat tegenvalt. Hanteer deze vuistregel: de échte gezonde voedingsmiddelen hebben helemaal geen verpakking, deze zijn puur en niet samengesteld!

Je eet gezond, maar te veel

Ook als je wel gezonde producten kiest, is gewichtsverlies geen garantie. Diverse gezonde producten zoals avocado’s, walnoten en lijnzaad zijn zeer calorierijk. Als je daar teveel van neemt iedere dag, val je niet af. Daarnaast is het zo, dat je in het begin je exact aan de aanbevolen hoeveelheden houdt. Maar na een tijd, weeg je het niet meer af en maak jezelf de inschatting zodat een klein handje nootjes in de yoghurt al gauw een grote hand nootjes wordt. Afvallen blijft een aftreksom tussen wat je eet en wat je verbruikt. Blijf vooral gezond eten, maar eet niet teveel. Blijf de juiste keuzes maken.

Je bent niet streng genoeg voor jezelf

Het voedingscentrum hanteert als norm: maximaal 15% per dag buiten de schijf van vijf te eten. Met een 1 of 2 kleine ongezonde keuzes zit je daar al snel boven. Bijvoorbeeld een roomboter croissantje als ontbijt of een witte boterham met jam en een cappuccino. Sommige mensen geven steeds meer aan hun verleidingen en valkuilen toe. “Ach dat ene stukje chocolade of dat kleine zakje chips. Dat maakt toch niet uit?” Met als gevolg dat ze uiteindelijk de helft van de tijd niet meer op hun eten letten en meer ongezonde keuzes maken dan in het begin. Zo hef je het calorietekort snel op, sterker nog als je niet oppast, wordt het zelfs een calorie teveel.

Overigens zet ik hier wel een kanttekening bij: niemand houdt afvallen vol door zich dag in en dag uit aan zijn of haar voedingsadvies te houden. Af en toe een genietmomentje mag, sla deze niet over, want dan wordt het een eetbui. Zorg er wel voor, dat het er niet teveel worden. Want voordat je het weet zijn die momentjes inmiddels geen 1, maar 2, 3 of zelfs 4 geworden.

Je eet onbewust, te snel en met weinig aandacht

Eet je echt gezond en val je niet verder af? Dan kan het ook te maken hebben met de manier waarop je eet. Eet je onbewust, zonder aandacht en snel, omdat je honger hebt of omdat je voor de tv aan het eten bent, dan verzadigt je voedsel een stuk minder. Zonder dat je het in de gaten hebt, eet je dan toch meer of ga je later op de dag opnieuw snacken. Eten terwijl je afgeleid bent, kan ook leiden tot meer eten. Mijn advies: ga er bewust voor zitten, kauw goed en let op wat je proeft.

Je drinkt te weinig

Het belang van voldoende drinken wordt vaak vergeten.  Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen afgevoerd worden die ontstaan als er vet afgebroken wordt. Water houd je gehydrateerd en je gaat minder eten als je voor de maaltijd een glas water drinkt. Daarnaast vinden veel mensen het lastig om honger en dorst gevoel te onderscheiden. Velen gaan eten, omdat ze denken trek te hebben, maar in werkelijkheid is dat dorst. Door meer te drinken, voorkom je dus eetbuien. Drink altijd eerst een glas water als je trek hebt en die dag nog niet voldoende hebt gedronken. Vaak verdwijnt het hongergevoel dan binnen een paar minuten.

Je beweegt te weinig

Gezond afvallen is altijd een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen. Na een periode van afvallen zie ik vaak, dat mensen toch weer meer en ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dus als je niet begrijpt waarom het afvallen niet meer lukt, kijk dan kritisch naar je dagelijkse beweging. Pak vaker de fiets en laat je auto staan. Maak een stevige wandeling na je lunch of avondeten. Doe daarnaast ook spieroefeningen. Want als je wilt afvallen, is meer krachttraining effectiever dan cardiotraining. Je krijgt meer spieren en daardoor gaat je vetverbranding omhoog.  Lees ook: BeLEEF Lekker Bewegen

Je slaapt te weinig

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Samen met gezonde voeding en dagelijkse beweging heeft slaap invloed op je gewicht. Chronische vermoeidheid kan je gewichtsverlies blokkeren en zelfs leiden tot aankomen. Slaaptekort verlaagt je stofwisseling en verhoogt de productie van de hormonen leptine en ghreline waardoor je eetbuien krijgt. Lees ook: Val je door slapen af?

Je hebt teveel stress

Je bent druk op je werk, je vader is ernstig ziek, je zoon of dochter maakt er een potje van op school of misschien moet je wel opnieuw op voor je rij examen. Je hebt spanning en stress en bent continue in opperste staat van paraatheid. Als je langdurig stress hebt, gaat je lichaam het hormoon cortisol aanmaken. Dit vertraagt je vetstofwisseling en belemmert het afvallen. Het hormoon zorgt er zelfs voor, dat je meer vet opslaat, met name rond je middel. Probeer stress te vermijden, door meer te ontspannen en regelmatig te wandelen, een boek te lezen of een welnessdagje te nemen. De beste manier om stress in toom te houden, is door genoeg te slapen! Daar word je niet alleen slanker van, maar ook een stuk gelukkiger. Lees ook: Ontstressen hoe doe je dat?

 

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet