Hoe gezond drink jij?

Niet alleen voeding heeft invloed op je gewicht en gezondheid,  maar ook je drinkgedrag is van belang. De drankjes die je dagelijks nuttigt, kunnen invloed hebben op hoe jij je voelt en of je nog in je kleding past. Zonder dat je het door hebt, kun je via enkele glazen veel calorieën en suikers binnenkrijgen. 

Tijd voor een check: wat is nou gezond om te drinken en wat niet?

Drinken zorgt voor twee functies in je lichaam;

1. het reguleert je vochthuishouding

2. het levert bepaalde stoffen.

Voor ongeveer 60% bestaat ons lichaam uit water. Voor een gezonde vochthuishouding heb je 1½-2 liter vocht per dag nodig. Je lichaam verliest dagelijks vocht door te ademen, plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je op temperatuur. Dit vocht moet weer aangevuld worden. Daarom is het heel belangrijk dat je voldoende drinkt. En als je intensief sport of als het warm weer is, zweet je nog meer. Dan is drinken extra belangrijk!

Als je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, ga je minder plassen. Dat is het eerste signaal.  Als het lichaam langere tijd een vochttekort heeft, droogt het langzaam uit. Je gaat je suf voelen en je huid wordt minder elastisch. Voldoende vocht is dus van levensbelang voor je lijf. 


Maar wat is nou gezond en wat niet?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf:

 • Water: kraanwater heeft veel pluspunten! Het bevat geen calorieën, is goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar. 
 • Zwarte en groen thee: je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag. Deze dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Lees meer over welke thee je het beste kan drinken.
 • Kruidenthee; in kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee’s zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel.
 • Koffie: niet alle soorten koffie staan in de Schijf van Vijf. Ook kun je het niet onbeperkt drinken. Bekijk welke koffies gezond zijn en hoeveel je ervan kunt drinken.

Niet in de Schijf van Vijf:

 • Dranken met suiker: zoals vruchtensap, groentesap, frisdrank, siroop, diksap, gezoete zuiveldrank, sport- en energiedrank. In deze sappen zit veel suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2. 
 • Light-frisdrank: deze dranken kunnen tanderosie veroorzaken, maar zijn wel een betere optie dan suikerhoudende dranken.
 • Alcoholische dranken: vroeger werd gedacht, dat elke dag een glas rode wijn het risico op hart- en vaatziekten zou verkleinen. Nu weten we dat alcoholgebruik het risico op een beroerte en diverse soorten kanker verhoogt. Geen alcohol drinken is het advies. Drink je wel wat? Neem dan een goed glas wijn of bier en houd het bij één glas.
 • Kookkoffie, koffie uit een cafetière: hierin zit veel cafestol. Deze stof verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot hiermee de kans op een hartaanval of beroerte. Lees meer...

  Wil je een keer wat anders? Of ben je iemand die graag experimenteert met smaakjes? Varieer dan met water, fruit en groente en verras jezelf en anderen!

  • Serveer water in een kan met fruit, kruiden of specerijen erin, bijvoorbeeld gember met sinaasappel of komkommer en munt.
  • Maak ijsklontjes met een blaadje munt of basilicum, fruit zoals een framboos, citroen of blauwe bes. Doe het ijsklontje in een glas water.

  Gezonde Groet,

  Stella Bergevoet