Hoe doorbreek je emotie-eten?

Vroeger aten we om te overleven. Als we honger hadden, gingen we op jacht om aan voedsel te komen. Je zou denken dat we nog steeds eten omdat we honger hebben en moeten overleven. Maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Sinds de Industriële revolutie is er eten in overvloed en daardoor zijn er andere redenen ontstaan om te eten, waaronder emoties.

Wanneer je emoties invloed hebben op je eetgedrag kan emotie-eten het gevolg zijn. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat je trek hebt en omdat eten je blij maakt. Je eet niet om je lichaam te voeden, maar om een andere behoefte te bevredigen. In de meeste gevallen eten we zelfs om de emoties die we ervaren te onderdrukken, omdat we ze eigenlijk niet willen voelen. Het gevolg: we eten onnodig te veel. Soms ontstaan er zelfs eetbuien, waardoor we ons rot gaan voelen en overgewicht ontwikkelen.

Het werkelijke probleem is, dat je op de lange termijn je emoties wegstopt en negeert. Door de werkelijke oorzaak van je emoties te vinden, kun je de cirkel van emotie-eten doorbreken. Ontdek wat het probleem is en los dit op door erover te praten. Wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Emotie-eten is een veel voorkomend probleem en zeker niet iets om je voor te schamen. Het is iets waar alleen jij mee aan de slag moet gaan. Constant jezelf voornemen, dat je er vanaf nu echt niet meer aan toe gaat geven, is niet de oplossing. Alleen jij kunt het doorbreken door de oorzaak aan te pakken.

Daarvoor hoop ik je een zet in de goede richting te kunnen geven.

Hoe herken je emotie-eten?

Hoe weet je of de trek een lichamelijke of emotionele behoefte is? Hieronder vind je manieren om dit te onderscheiden.

 • Je hebt trek in iets specifieks, zoals kaas of chocola. Dit is een teken van emotioneel eten.
 • Je trek komt ineens. Een emotionele eter krijgt plotseling sterke trek, terwijl normale lichamelijke trek langzaam ontstaat.
 • Je eet zonder dat je het doorhebt. Je bent begonnen aan een zakje chips en plotseling is het leeg.
 • Je stopt niet met eten als je vol zit. Omdat emotie-eten zo prettig aanvoelt, blijf je door eten, ook al zit je vol.
 • Achteraf voel je je schuldig. Je hebt spijt van wat je zojuist allemaal gegeten hebt.
 • De trek zit niet in je buik. Bij fysieke honger, rammelt je buik. Emotionele honger is op zoek naar specifieke smaken in de mond.
 • Je trek voelt dringend aan. Je wilt meteen iets specifieks eten en bent bereid ervoor de deur uit te gaan.
 • Je trek is gekoppeld aan een emotie. Je hebt eerder die dag iets emotioneels meegemaakt, waardoor je nu ongezond wilt eten.

Zoek de werkelijke oorzaak

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben zoals: 

 • Verdriet, blijheid, boosheid, stress & angst.
 • Verveling en eenzaamheid.
 • Gevoel van hopeloosheid en geen controle hebben.
 • Teleurstelling en je niet gewaardeerd voelen.

Hoe ga je met deze emoties om?

Waarschijnlijk heb je dat niet geleerd, maar daarin ben je zeker niet de enige. Maar weinig mensen hebben dit als kind echt geleerd. Wat velen van ons wel hebben geleerd is, dat emoties vaak “opgelost” werden met eten. Je herkent het vast wel; dat je als kind altijd een snoepje kreeg als je verdrietig was of een zak snoep uit mocht zoeken als je geslaagd was voor je zwemdiploma. In plaats van de emoties van verdriet of blijdschap volledig te omarmen en er de ruimte voor te geven, werd er direct zoetigheid aan gekoppeld. En dat zit nog steeds in ons systeem, vaak zonder dat we het zelf in de gaten hebben. We staan niet stil bij onze emoties, maar reageren er direct op door te eten.

Denk er maar eens over na. Je herinnert je vast wel, dat je een hele zak chips leeg at, omdat je alleen was. Of die keer dat je die hele reep chocola opat als beloning na een drukke werkdag. Ook de hele dag snaaien omdat je stress hebt, zal voor velen herkenbaar zijn. En dat is helemaal niet vreemd, want we hebben gewoon niet anders geleerd. We willen emoties niet voelen en door te eten voelen we ons beter. Helaas is dit een tijdelijke oplossing en los je er niets mee op. Sterker nog, het is schadelijk voor je lichaam. Om van je emotionele eetbuien af te komen en af te vallen als dat nodig is, is het belangrijk dat je je emoties accepteert zonder te gaan eten.


Deze 5 emoties veroorzaken de meeste eetbuien:

 1. Verdriet is een emotie die voor velen moeilijk is om mee om te gaan. We willen ons niet verdrietig voelen. Maar verdriet hoort nu eenmaal bij het leven. Het komt en het gaat en het is eigenlijk niets anders dan een blije of boze emotie. Als je je verdriet niet wilt voelen, is de verleiding groot om zoetigheid te eten. Je hersenen weten dat je je tijdelijk goed gaat voelen door suiker, dus ze willen dit maar al te graag ervaren. Als je besluit om toe te geven aan die drang maakt je lichaam het stofje dopamine aan, wat ervoor zorgt, dat je je even een stuk beter voelt. Tevens speelt het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt, kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suikers te eten, gaat je lichaam deze stof aanmaken en voel je je al snel fijner.

  Heb je verdriet? Grijp dan niet naar de snoeppot, maar neem de tijd om je verdriet te ervaren. Laat het over je heen komen en huil als je daar behoefte aan hebt. Je gevoel zal verdwijnen zonder dat je daar iets voor hoeft te eten.

 2. Ook blijdschap kan leiden tot onnodig eten. Hier wordt vaak die beloning aan gekoppeld. Ik heb mijn diploma behaald, dat moet gevierd worden met een lekkernij. Ik heb mijn targets gehaald, dus ik verdien dat biertje. Leer genieten van die blije gevoelens zonder daarbij iets te eten of drinken. Deel je geluk met de mensen om je heen en geniet ervan zo veel als je kunt!
 3. Stress uit zich bij iedereen anders en brengt verschillende emoties met zich mee zoals spanning, rusteloosheid of neerslachtigheid. Het kan zijn, dat je geen hap meer door je keel krijgt, maar het kan ook, dat je juist te veel eet. Het is een ongemakkelijk gevoel in je buik, wat te verwarren is met honger. Als je veel stress hebt, maakt je lichaam continu het stresshormoon cortisol aan. Daardoor gaat je lichaam zuiniger met energie om en kan dit de vetverbranding enorm belemmeren. Als je door stress regelmatig te veel eet, zal je lichaam dit opslaan waardoor overgewicht kan ontstaan.

  Heb je veel stress? Ga niet eten, maar ga op zoek naar de echte oorzaak en oplossing. Werk je te veel? Loopt je relatie niet lekker? Zet een stap terug en neem de tijd om te ontspannen. Wandelen, yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je enorm helpen.

 4. Als je veel alleen bent en je eenzaam voelt, kan dit grote invloed hebben op je eetgedrag. Als je alleen bent, eet je meer dan je eigenlijk zou willen. Niemand kijkt immers naar je en door het eten voel je je tijdelijk een stuk beter. Het geeft even troost doordat je endorfine aanmaakt. Daardoor schakel je je echte gevoel van eenzaamheid uit. Maar al snel kom je in een patroon terecht waarbij dit zich keer op keer herhaalt.

  Leer het gevoel van eenzaamheid te accepteren. Als je langdurig eenzame gevoelens hebt, zoek dan een oplossing voor dit probleem. Ga dingen doen die je leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten. Of schrijf je in bij een sportclub.

 5. Emoties die voortkomen uit teleurstelling. We komen allemaal in situaties terecht waarvan we gehoopt hadden, dat ze anders zouden aflopen. Je bent gezakt voor je rij-examen. Je hebt die baan niet gekregen die je maar al te graag wilde. Je bent afgewezen door de leuke jongen en zwelgt in zelfmedelijden. Af en toe een teleurstelling ontkom je dus niet aan. Het kan op zulke momenten heel verleidelijk zijn om de voorraadkast te plunderen en onnodig veel te gaan eten, om jezelf te troosten. Dit ben je gewend en deed je vroeger ook vaak, dus je hersenen ervaren dit als erg prettig. Helaas word je lichaam hier niet sterker van. Als je dit bij jou vaak voorkomt, spreek dan met jezelf af om de volgende keer het tegenovergestelde te doen van wat je normaal doet. Ga bijvoorbeeld sporten, wandelen of iets leuks doen als je merkt dat je teleurgesteld bent en accepteer het moment zoals het is. 

Herken jij jezelf in bovenstaande en wil jij je ervaring met me delen of heb je vragen? Laat een reactie achter!