Balans vinden en vasthouden 

Balans, je hoort het mensen zo vaak zeggen, maar het is niet iets wat je op elke straathoek vindt. Het is iets wat je jezelf eigen moet maken met veel geduld en liefde. En het is naar mijn mening DE sleutel naar een fit en energiek leven!

Maar wat is dan die zogenaamde balans?

Balans betekent, dat je in evenwicht bent. Je zit lekker in je lijf. Je voelt je zowel fysiek als mentaal goed. Je bent veerkrachtig en je heb het gevoel, dat je de hele wereld aan kunt!

Dat klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar hoe bereik je dat? Hoe zorg je er nu voor, dat je je innerlijk en uiterlijk goed voelt over jezelf? Daarvoor neem ik je mee naar mijn persoonlijke ervaring die ik tijdens mijn eigen herstel heb opgedaan.

Voordat ik mijn verhaal met je deel is het belangrijk om te weten, dat het een proces is. Het heeft tijd nodig, het is geen aan-en-uit-knop die je kan bedienen. Was het maar zo, dan zouden er veel meer mensen gelukkiger zijn op deze aardbol. Het goede nieuws is; je kunt wel leren balanceren en het jezelf eigen maken. 

Hoe heb ik mijn balans weer gevonden?

Zoals ik al eerder schreef, is het een proces waar je doorheen gaat. In mijn geval wilde ik zo snel mogelijk herstellen en meteen de draad weer oppakken toen de behandelingen afgerond waren. Ik moest eerst die gedachte loslaten. Ik stond mijn eigen fysieke herstel in de weg door mij mentaal druk op te leggen. Ik gaf mijzelf geen genoeg tijd en ruimte om te herstellen, omdat ik al weer van alles moest van mezelf. En als het dan fysiek niet lukte om te realiseren wat ik bedacht had, was ik teleurgesteld, gefrustreerd en zelfs boos. 

Ik had geen andere keus dan te leren accepteren, dat dit niet zo langer kon. Toen ik mijn mentale strijd opgaf en leerde accepteren dat het is zoals het is, leerde ik waar te nemen zonder te oordelen. 

Ik heb ingezien, dat ik niet moest kijken wat ik niet kon, maar wat ik wel weer kon. Met veel geduld en stapje voor stapje bekeek ik wat ik per dag aankon. Daar ik geen mentale strijd meer voerde met mezelf en de rust en de tijd nam om dingen weer op te pakken, ontdekte ik, dat ik mijzelf toestond om vooral dingen te doen die mijn herstel ten goede kwam.  Dingen waar ik energie van kreeg. Dingen waar ik vroeger nooit de tijd voor nam, want die had ik zogenaamd niet. Nonsens, die had ik wel, maar die gunde ik mezelf niet, omdat ik van alles moest wat op dat moment belangrijker was.

Ik probeerde allerhand gezonde recepten uit, pakte mijn oude hobby creatief-thuis-klussen weer op en ging die interessante boeken lezen waar ik nooit de tijd voor nam. Doordat mijn hoofd 'leeg' was, ontstond er geleidelijk aan meer ruimte om ook andere -fysieke- dingen op te pakken. Ik pakte stapje voor stapje het sporten weer op en de nodige klusjes die te lang waren blijven liggen. Ik had er de energie weer voor, voelde de voldoening achteraf en last-but-not-least; ik genoot ervan!

Het was me in één klap duidelijk; als je er mentaal niet klaar voor bent, is de kans van slagen vrijwel nihil. Zodra je hoofd nog "vol" zit, vergt dit heel veel van je. Daarom is er geen energie en ruimte om je te focussen op nieuwe doelen. Als je gedachten grotendeels in beslag worden genomen door problemen op je werk, relatie- of familieproblemen of andere stress, wordt het heel lastig om jezelf een nieuw doel op te leggen zoals; stoppen met roken, minder drinken, meer sporten of afvallen.

Je kan jezelf mentaal volledig uitputten zodat er geen energie meer is voor andere dingen. Veel mensen maken de fout door te denken, dat je jezelf alleen fysiek kan uitputten. Dat overkwam mij ook. Mentale uitputting is naar mijn mening echter veel zwaarder. Je herkent het niet en het duurt langer voordat je ervan herstelt, althans als ik voor mezelf spreek. Omdat ik dit niet zag aankomen en mij keer op keer op mijn fysiek herstel bleef focussen, herkende ik niet dat ik in totale disbalans was. 

Ik viel elke keer weer terug in dezelfde valkuil; mezelf nieuwe doelen opleggen en niet accepteren hoe het is. Toen ik mezelf hiervan bewust was, kwam ik uiteindelijk fysiek en mentaal in balans.

Hoe kun je de balans nu vasthouden?

Ik vond mijn balans weer terug doordat ik mij mentaal toestond om het fysiek rustiger aan te doen. Uiteindelijk kwam deze weegschaal in evenwicht! Om mijn balans (en gewicht) vast te houden, creëer ik elke dag een vast ritme wat mij houvast geeft. Een ritme wat bij mij past en waar ik me goed bij voel. Zo heb ik mijn eigen gezonde leefstijl wat mij in balans houdt.

Dat ritme heb jij zelf in de hand, want ook jij bent de regisseur over je eigen leven, dus ook je leefstijl. Laat het dan een gezonde zijn.

Om fysiek en mentaal in balans te blijven is het belangrijk, dat je een gezonde leefstijl hanteert. Gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning, zoveel mogelijk stress vermijden en genoeg nachtrust.

Belangrijk is dat je een gezonde leefstijl wilt, dat je weet waar je het voor doet en dat je wilt veranderen om je een ritme eigen te maken. Als je het maar graag genoeg wilt, dan lukt het je ook, dat is mijn ervaring.

Dat is de eerste stap. De tweede stap is het daadwerkelijke doen. Als je dat lastig vindt, ben ik er om je daarbij te helpen

Lieve mensen blijf gezond met BeLEEF gezond!

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet

Wil jij persoonlijk advies?

Vind jij het lastig om in je ritme te komen?
Ben jij de balans al een tijdje kwijt?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.