Afvallen door wandelen of hardlopen?

Als je hardlopen en wandelen vergelijkt in calorieverbruik, is het verschil per uur aanzienlijk. Wanneer je dit omrekent naar calorieën per kilometer, is het verschil veel kleiner. Vijf kilometer hardlopen versus vijf kilometer wandelen doen elkaar niet zoveel. Het verschil zit hem in de tijdsduur; je bent met hardlopen eerder klaar doordat je veel sneller bent. Daardoor ben je minder tijd kwijt om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden en is hardlopen dus effectiever dan wandelen als je af wilt vallen.

Maar… wandelen is makkelijker vol te houden, omdat je er niet echt moe van wordt.

Ook is het makkelijk in te roosteren in je dag- of weekschema en je hoeft geen speciale kleding aan te schaffen. Goede wandelschoenen zijn natuurlijk wel een vereiste.

 

Belangrijk om te weten is, dat calorieën verbranden niet hetzelfde is als lichaamsvet verbranden.

Naast vetten verbrand je ook suikers. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer suikers je verbrandt. Hoe intensief je beweegt, kun je meten door te letten op je hartslag. De hartslag voor een optimale vetverbranding ligt tussen de 60 en 70% van je maximale hartslag. Voor een optimaal resultaat kun je beter stevig wandelen of in een rustig tempo hardlopen in plaats van in een hoog tempo hardlopen.

Daar het antwoord niet éénduidig is zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij;

 

Voordelen hardlopen:

  • Het gaat sneller en is daardoor effectiever. Met het juiste tempo en de juiste hartslag zorgt dit voor een hoge vetverbranding.
  • Je bouwt sneller spieren op. Meer spieren betekent meer calorieverbranding. Afvallen gaat dan in dubbel tempo: je gebruikt meer energie en je kweekt spieren die in de toekomst zorgen voor extra calorieverbruik.
  • Door de flinke fysiek inspanning maakt je lichaam endorfine aan, wat je een geluksgevoel bezorgt. Daardoor geniet je meer van het hardlopen en kan het verslavend gaan werken 😊.

Nadelen hardlopen:

  • Het vergt een behoorlijke inspanning en is vooral in het begin heel zwaar. Ongetraind een half uur hardlopen is best een opgave en meestal moet je dit a.h.v. een trainingsschema opbouwen.
  • Het is een belasting voor je lichaam, m.n. knieën en enkels, daarom dus blessure-gevoeliger.
  • De aanschaf van extra hardloopkleding.

Voordelen wandelen:

  • Je kan ongetraind beginnen en het is makkelijker en langer vol te houden doordat de inspanning minder is.
  • Het kan heel rustgevend zijn waardoor je helemaal tot jezelf komt.

Nadelen wandelen:

  • Het kost meer tijd.

 

Ben je er al uit? Ben je meer een hardlooptype of trek je je wandelschoenen aan?

Wat je ook besluit, één ding is zeker: je doet je lichaam er hoe dan ook een plezier mee!

Laat hieronder een reactie achter als je wilt!

 

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet