Over Stress 

Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Gezonde stress voel je voor een examen, sollicitatiegesprek of tijdens een spannende wedstrijd. 

Het is ongezond als je lange tijd veel stress hebt. Je lichaam heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen. Doordat je hartslag continue hoog is, kan je bloeddruk stijgen en worden je hart en bloedvaten extra belast. Je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes, je kunt overspannen raken of zelfs een burn-out oplopen.


Wat gebeurt er met je lichaam als je veel stress hebt?

Als je veel stress hebt, maakt je lichaam lange tijd te veel cortisol aan. Dit hormoon ontregelt het immuunsysteem en kan zorgen voor meer buikvet. Buikvet is schadelijk en bevat veel ontstekingsstoffen wat slagaderverkalking en diabetes kan veroorzaken.

Stress kan er voor zorgen dat je minder gezond gaat leven. Hierdoor kun je overgewicht krijgen en meer kans op diabetes. Je bloedvaten kunnen eerder dichtslibben en je hebt meer kans op hart- en vaatziekten.

Stress put je uit, zowel lichamelijk als geestelijk. Het beperkt je op een negatieve manier. Het verlamt je en uiteindelijk komt er niets meer uit je handen.

Belangrijk om te weten is, dat je lichaam en geest samenwerken. Als er lichamelijke signalen zijn zoals; nekklachten, vermoeide spieren en buikpijn, negeren we dit. Zo zien we over het hoofd, dat er wel eens sprake van (te veel) stress kan zijn.  Ook fysieke factoren als verkeerde voeding en slaaptekort kunnen stress veroorzaken. Bedenk dus eerst of die lichamelijke klacht wellicht door stress komt.


Wat kan je doen om stress te verminderen?

Weten dat je lijf en hoofd samenwerken is dé oplossing om stress op afstand te houden. Met deze tips help ik je op weg om meer te ontspannen.


Wil jij praktische tips over een gezonde leefstijl?

Wil jij meer informatie over voeding, beweging en ontspanning?