Over gewicht en hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam bij het behouden van je gewicht en het afslanken. Twee hormonen zijn hierbij cruciaal. Het hongerhormoon ghreline en het verzadigingshormoon leptine regelen de calorie-inname en zorgen ervoor dat je op gewicht blijft.

De afgelopen 30 jaar zijn we anders gaan eten, waardoor het signaal van verzadiging niet meer goed in de hersenen komt en we niet meer stoppen met eten. Dit is een groot probleem.


Hoe werkt leptine

We eten allemaal waardoor er lichaamsvet wordt opgeslagen. Vetcellen maken leptine aan wat via de bloedbaan in onze hersenen komt. Als onze hersenen het leptine signaal opvangen, stoppen we met eten. 

Als dit systeem goed werkt, blijf je op gewicht. Als dit proces verstoord wordt door minder te eten, willen de vetcellen dat er eten binnenkomt. De hersenen ontvangen te weinig leptine waardoor het verzadigings signaal uitblijft en er dus gegeten mag worden.

Waarom afvallen zo lastig is

Veel mensen die willen afvallen, gaan minder eten. Doordat zij minder calorieën binnen krijgen, vragen de vetcellen om voeding. De hersenen ontvangen te weinig leptine en zenden daarom ghreline. Minder eten leidt tot aanmaak van meer ghreline en zorgt ervoor dat je honger krijgt. Wat gebeurt er in je lichaam als je minder calorieën inneemt:

  • je hongergevoel neem toe (stijging ghreline)
  • je verzadingsgevoel neemt af (leptine)
  • je lichaam gaat zuiniger om met de calorieën die het nog binnen krijgt waardoor je metabolisme daalt. 

Daarnaast voel je je slap, futloos en somber. Je hebt geen energie meer om te sporten of om iets actief te gaan doen. Je krijgt juist nog meer zin in calorierijke en ongezonde voeding. 

Uiteindelijk wint de biologische drang om te eten het van je wilskracht om niet te willen eten en je geeft toe. Het gevolg: je krijgt meer calorieën binnen en beweegt minder waardoor overgewicht ontstaat.

Waarom werkt leptine niet meer?

Het hormoon leptine heeft tot 30 jaar geleden altijd goed gewerkt. Maar inmiddels heeft ruim de helft van de Europeanen, Amerikanen en ook meer Aziaten en Afrikanen te maken met overgewicht

Leptine werkt niet meer zo goed vanwege een ander hormoon insuline. Insuline blokkeert de signaalfunctie van leptine en wordt geactiveerd door suiker. Hoewel je genoeg gegeten zou hebben, blijf je toch honger houden omdat insuline het verzadigingssignaal blokkeert. Je blijft dus eten waardoor er nog meer vetopslag is en overgewicht ontstaat.


Conclusie: Leptine wordt tegengewerkt door insuline. Insuline wordt weer gevoed door suiker. Suiker is de grote boosdoener en wordt aan veel producten toegevoegd. Het is dus belangrijk om van je zoete smaak af te komen en een eventuele suikerverslaving tegen te gaan.


Wil jij naar een gezond(er) gewicht en verantwoord afvallen?