Hormonen en emoties 

Er lijken steeds meer verbanden te zijn tussen hormonen en emoties. Sterke emoties zoals angst, woede, stress en opwinding veranderen het lichamelijk functioneren. Veranderingen zoals de hartslag, bloeddruk, pupilgrootte, huilen en zweetaanvallen worden veroorzaakt door het zenuwstelsel en hormoonstelsel. Deze veranderingen vinden spontaan en uit zichzelf plaats en wordt ook wel een autonome reactie genoemd. Bijvoorbeeld de tranen die vloeien als je verdriet hebt.


Hormonen en stress

In situaties waarbij je angst, kou, woede, lichamelijke inspanning en te weinig slaap ervaart, bereidt het lichaam zich voor op een snelle actie.  In dit proces komt adrenaline vrij met als gevolg een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Vervolgens gaat je hart sneller kloppen, komt er glucose in je bloed, openen de haarvaten in de spieren zich en wordt de waakzaamheid in je hersenen verhoogt. 

Met deze reactie wordt je lichaam in staat van paraatheid gebracht om te overleven en te vluchten in bedreigende, stressvolle situaties. Vandaag de dag is deze reactie zelden nodig, behalve in noodsituaties waarbij traumatische stress ontstaat.

Langdurige stress kan tot emotionele en fysieke problemen leiden als een maagzweer, rugpijn en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Hormonen en humeur

Diverse onderzoeken tonen een verband tussen stemmingswisselingen en hormonen aan.  Bijvoorbeeld een enorme behoefte aan chocolade,  chagrijnig zijn en je somber voelen of juist een sterk geluksgevoel.

Bij vrouwen vinden er flinke schommelingen in de hormoonspiegel plaatsvinden rondom de menstruatieperiode, tijdens de zwangerschap, bevalling en de overgang. Ook bij mannen verandert er een en ander in hun hormoonhuishouding tijdens de 'mannenovergang' wat ook wel 'penopauze' wordt genoemd. In deze periode maakt het lichaam minder het geslachtshormoon testosteron aan. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens, slaap- en concentratie problemen en gewichtstoename.


Wil jij meer informatie over hormonale balans en gezonde leefstijl?