Overzicht hormonen

Het lichaam kent veel hormonen met verschillende functies. Het zijn er te veel om ze allemaal te benoemen.

Hieronder staan de meest bekende en belangrijkste hormonen:

  • Bloedsuikerspiegelhormoon: insuline
  • Stresshormoon: cortisol 
  • Verzadigingshormoon: leptine
  • Hongergevoelhormoon: ghreline
  • Gelukshormonen: serotonine, dopamine, endorfine en adrenaline
  • Geslachtshormonen: oestrogeen, progesteron en testosteron

Cortisol: het stresshormoon

Cortisol wordt gemaakt in de bijnierschors uit cholesterol en speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel, het slaap- en waakritme en je afweersysteem. Cortisol komt vrij bij elke vorm van stress en zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in de spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose worden gemaakt. Deze energie is nodig om het lichaam weer terug in homeostase te brengen. 

Homeostase is het op peil houden van de voedings- en afvalstoffen in de cellen. Homeostase zorgt voor een perfect evenwicht. 

Ghreline: het hongerhormoon

Het hormoon ghreline wordt aangemaakt in je maag en darmen en zorgt ervoor dat je honger krijgt. Je maag produceert ghreline als hij leeg is. Via de bloedbaan bereikt ghreline je hersenen en beïnvloedt dat deel van je hersenen wat je eetlust regelt. Je hersenen geven signalen van honger af waardoor je op zoek gaat naar eten. Dit hormoon zorgt ervoor dat afvallen en het behouden van je gewicht zo moeilijk is.

Leptine: het verzadigingshormoon

Leptine is een heel belangrijk hormoon in ons lichaam; het speelt een grote rol bij het ontstaan van overgewicht. Leptine wordt door de vetcellen uitgescheiden en via de bloedbaan naar de hersenen vervoerd. Leptine geeft de hersenen het signaal dat je genoeg hebt gegeten.

Kick- en prethormonen

Er zijn manieren die de hormoonwerking kunnen beïnvloeden zoals de algemene adrenaline kick bij hardlopen of fitness.  Extremere sporten zoals bungy jumping en parachutespringen veroorzaken een acute kick waarbij ineens een endorfinestoot vrijkomt in het lichaam.

Ook sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen, dansen en seks zorgen voor de aanmaak van geluks- of prethormonen als endorfine, dopamine en serotonine. Deze prethormonen geven een fijn en energiek gevoel en werken als een natuurlijk middel tegen sombere en depressieve gevoelens. Een tekort aan deze hormonen kan een depressief gevoel geven.


Wil jij praktische tips over een gezonde leefstijl?