Over Hormonen 

Hormonen hebben grote invloed op veel processen in je lichaam. Ze spelen een grote rol bij emoties, humeur, stemmingen, seks, stress en gedrag. Hormonen beïnvloeden veel functies waarbij de stofwisseling centraal staat, zoals de spijsvertering, opslag en verbruik van reserve voedsel en de water- en zouthuishouding.


Wat zijn hormonen en hoe werken ze?

Hormonen zijn chemische boodschappers die een enorme impact hebben op de activiteiten van bepaalde doelcellen in ons lichaam. De hormoonproducerende klieren; (bij)schildklier, alvleesklier, bijnieren en geslachtsklieren produceren samen zo'n 200 hormonen. Deze staan allemaal met elkaar in verbinding. Het hormoonstelsel werkt samen met het zenuwstelsel en beheerst de activiteiten van alle organen en systemen in ons lichaam. Het hormoonstelsel is normaliter in balans. Als deze balans verstoord is, ontstaan er problemen of stoornissen.

Hormonen worden getransporteerd via het bloed. Ze bestaan uit eiwitachtige of vetachtige stoffen. Het woord hormoon komt van het Griekse hormân en betekent in beweging brengen.

Hormonen en hormoonspiegel

Hormoonspiegels veranderen voortdurend bij iedereen, zowel mannen als vrouwen. Uit onderzoek blijkt, dat het bioritme hierin een rol speelt. Het bioritme is een relmatig stijgend en dalend patroon binnen een etmaal. Ons lichaam blijkt een interne klok te hebben die het bioritme autonoom bepaalt en regelt. Deze interne klok moet wel door factoren uit de omgeving bijgesteld worden om gelijk te blijven lopen en niet ontregelt te raken. De belangrijkste factor hierin is licht.

De invloed van hormonen op gedrag en emoties

Hoewel de onderzoeken nog volop plaatsvinden, lijken er steeds meer verbanden te zijn tussen hormonen en emoties. Sterke emoties zoals angst, woede  en opwinding veranderen het lichamelijk functioneren. Veranderingen als hartslag, bloeddruk, pupilgrootte, huilen en zweten worden veroorzaakt door het zenuwstelsel en hormoonstelsel.

Signalen als je hormonen uit balans zijn

De reden waarom veel mensen zich niet vitaal voelen, hangt meestal samen met hun hormoonbalans. Als onze hormonen uit balans zijn, kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Hoe weet je of jouw hormonen uit balans zijn? 

  1. Je hebt last van eetbuien
  2. Je hebt moeite met gewicht verliezen
  3. Je voelt je opgejaagd en afgepeigerd
  4. Je hebt last van stemmingswisselingen

Hier is allemaal een hormonale disbalans de oorzaak. Hoe eerder je leert hoe je je hormonen in balans houdt, hoe beter het voor je is. Lees meer...

Ook zul je hiermee de kans vergroten om zonder veel problemen door de overgang te geraken.


Wil jij meer informatie over hormonale balans en gezonde leefstijl?