Een glaasje gezelligheid 

Een glas wijn of bier drinken maakt deel uit van onze cultuur. Bij het gezellig samen tafelen of uitgaan mag een glaasje niet ontbreken. En dat is ook prima, af en toe een glaasje wijn voor de gezelligheid als je verder gezond leeft. Toch denken veel mensen dat het drinken van 1 of 2 glazen alcohol per dag gezond is. Het zou goed voor je hart en goed tegen diabetes en Alzheimer zijn.... maar is dat ook zo?

Wat doet alcohol met je lichaam?

Uit veel onderzoeken blijkt, dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Het remt je vetstofwisseling ook dat ene glaasje. Elke keer als je een glas drinkt, moet je lever één uur hard werken om de alcohol af te breken. Je lever heeft als hoogste prioriteit de afbraak van alcohol, omdat alcohol nergens in je lichaam kan worden opgeslagen. Tijdens het verwerken van alcohol komt daardoor je suiker- en vetstofwisseling stil te liggen. Met als gevolg: je lichaam slaat de vetten en suikers op. Alcohol bevat veel lege calorieën en wordt vaak genuttigd met vette snacks. Dit in combinatie met een stofwisseling die stil ligt en het welbekende zwembandje of de bierbuik komt in zicht...

Wanneer zit je in de gevarenzone?

Iedereen weet, dat teveel alcohol je lever beschadigt. En dat geldt voor alcoholisten volgens de meeste mensen. Maar wist je dat je al in de gevarenzone zit, als je meer dan 7 glazen alcohol per week drinkt als vrouw? En als man meer dan 14 glazen? Dat is maar 1 glas per dag voor vrouwen... 

Hoe zit het dan met rode wijn?

Rode wijn bevat het stofje resveratol. Dit stofje komt uit de schil van de blauwe druif en heeft gezonde eigenschappen. Van resveratrol wordt verondersteld dat het een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartproblemen en kanker. En het zou een positief effect hebben op de stofwisseling van obese mannen.  Dit stofje zit niet in witte wijn, vandaar dat alleen rode wijn wordt aangeprezen.

Hoe zit het nu met rode wijn, is het gezond of niet? Niet echt. Wil je van dit stofje, resveratrol, positief effect ondervinden, zal je honderden liters rode wijn per dag moeten drinken. Een glas rode wijn helpt niet tegen kanker. Het verhoogt de kans daarop zelfs, omdat alcohol in wijn een kankerverwekkende stof is. Misschien toch maar een kopje thee?


Af en toe een glaasje voor de gezelligheid kan prima in een gezond eet- en leefpatroon. Bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden. Zie het als een traktatie en geniet ervan!

Gezonde Groet,

Stella Bergevoet