Wit vet en bruin vet: wat is het verschil?

Wist je dat je twee soorten buikvet hebt? De ene soort zit vlak onder je huid en zorgt voor het zogeheten zwembandje, de andere nestelt zich rond je organen en kan zorgen voor een bierbuik.
Vooral het vet rond je organen is heel ongezond. Zelfs als je slank oogt, kun je hierdoor toch ongezond zijn, dat heet skinny fat.

Hoe kom je hier achter? Pak even de centimeter en meet je taille.


Verschillende vetten

Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt tussen diverse soorten lichaamsvetten; wit vet, bruin vet en zelfs beige vetweefsel. Wit vet wordt weer onderverdeeld in visceraal en subcutaan vet. Wat  is nu het verschil tussen al deze soorten?

Bruin vet

Bruin vet is vetweefsel dat de energie in je lichaam omzet in warmte. Deze energie krijg je binnen door te eten. Warmte ontstaat dus door bruin vet en is nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoe meer en actiever je bruine vet, hoe sneller je verbranding. Bruin vet is erg belangrijk voor een gezond lichaam. 

Wit vet: visceraal vet en subcutaan vet

Wit vet daarentegen is vet dat energie opslaat, het vet wat je ziet op de weegschaal. Dit vetweefsel vind je onder je huid en is zichtbaar als zwembandje of bierbuik of de bekende love handels. Maar het kan zich ook rondom je organen nestelen; de gevaarlijkste variant, want dit is niet zichtbaar. 

Wit vet is onder te verdelen in visceraal vet en subcutaan vet. Het witte vet onder je huid, dat zichtbaar is, heet subcutaan vet. Een klein laagje kan geen kwaad, maar teveel kan wel schadelijk zijn. Het onzichtbare witte vet rondom je organen heet visceraal vet. Dit vet verslechtert de werking van die organen en maakt stoffen aan die ontstekingen veroorzaken. Beide vetten kunnen leiden tot hartkwalen en diabetes.

Omdat je visceraal vet niet ziet aan de buitenkant van je lichaam, kan iemand die slank en gezond oogt, binnenin wel opgehoopt vet rondom de organen hebben. Een slank iemand kan dus wel degelijk een te hoog vetpercentage hebben en net zo ongezond zijn als iemand met zwaar overgewicht. Dit heet skinny fat.

Beige vet

Tussen wit vet en bruin vet zit beige vet. Beige vet is nog niet zo lang bekend, maar lijkt dezelfde werking als bruin vet te hebben. Als verbrander, in plaats van opslag, maar dan wel in mindere mate.


Het verschil tussen bruin vet en wit vet  

Bij bruin vet is er geen verband met wat je eet, maar wel met je leefstijl. Bruin vet is onmisbaar voor je lichaam en heeft een positief effect op je lichaamsgewicht. Het ongezonde witte vet daarentegen hoopt zich op in je lichaam door verkeerde, ongezonde voeding.

Het zichtbare witte vet is het vet, dat je lichaam rondingen geeft en je een zwembandje bezorgt als je niet oppast. Je lichaam gebruikt dit vet als brandstof of als bescherming van je spieren in koudere tijden. Dit vet raak je als eerste kwijt als je gezond gaat eten en bewegen.

Het onzichtbare witte vet nestelt zich onder je spieren en rondom je vitale organen. Dit is zeer schadelijk voor je gezondheid. Omdat dit vet niet zichtbaar is, kunnen slanke mensen ook te veel vet hebben. Mensen die veel suiker eten en op het oog niet aankomen….


Persoonlijk advies

Wil jij jouw buikvet verminderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.