Bruin vet activeren en wit vet verbranden

Bruin vet is vetweefsel dat de energie in je lichaam omzet in warmte. Hoe meer en actiever je bruine vet, hoe sneller je verbranding. Bruin vet is erg belangrijk voor een gezond lichaam. 

Wit vet is vet dat energie opslaat. Dit vetweefsel vind je onder je huid en is o.a. zichtbaar als zwembandje maar het kan zich ook rondom je organen nestelen; de gevaarlijkste variant, want dit is niet zichtbaar. 


Als je dan toch vet hebt, dan graag bruin vet! Want bruine vetcellen verbranden juist en zetten de calorieën om in warmte. Bij veel volwassenen staat dit bijzondere vetweefsel echter in de slaapstand; tijd om te activeren dus! 

Door je bruine vet te activeren kun je je ruststofwisseling verhogen, waardoor je sneller kunt afvallen.


Hoe activeer je bruin vetweefsel?

  • Kou is veruit de beste stimulans voor aanmaak van bruin vet. Onderzoek toont aan, dat mensen wel tot 15% meer energie verbruiken in koude omstandigheden. Als je dagelijks 2 uur lang in 17 graden Celsius doorbrengt, zorgt dit voor een toename van de activiteit van bruin vet. Je hoeft dus niet te bibberen van de kou om dit effect te bereiken. En in de winter is het al voldoende om de verwarming 3 graden lager te zetten of je wat luchtiger te kleden. Schroom ook niet om af en toe een raam open te zetten, ook als het buiten niet heel warm is. De frisse lucht is dan mooi meegenomen. Regelmatig koud (af)douchen helpt ook. Een ander mooie bijkomstigheid van deze vorm van vetverbranding in je lijf is, dat het geen afbraak van je spiermassa veroorzaakt.
  • Sporten kan je bruine vet stimuleren. Combineer beweging en kou door te sporten in de buitenlucht. Maak een stevige wandeling in de winter. Je krijgt het vanzelf warm en je brengt je bruine vet in actie!

Als je overgewicht hebt, ben je misschien wel geneigd om een crashdieet te volgen. Hiermee raak je het gevaarlijke visceraal vet juist niet kwijt. Je lichaam wordt zelfs beter in het opslaan van dit gevaarlijke visceraal vet!  

En laat je niet misleiden door de weegschaal! Het gewichtsverlies van een crashdieet is vooral vochtverlies, verbranding van spieren en verbranding van onderhuids subcutaan vet

Je houdt jezelf voor de gek en brengt je gezondheid nog meer in gevaar.

Hoe raak je het ongezonde witte vet kwijt? 

Eigenlijk is er maar één goede aanpak: door gezonde voeding EN voldoende beweging. Kortom een gezonde leefstijl.

Mensen met een zittende leefstijl en overgewicht hebben méér en vaker wit vet dan slanke mensen die veel bewegen. Slanke mensen hebben relatief meer actief bruin vet waardoor ze meer energie verbranden dan opslaan. Door dit vet te verbranden, verbranden ze calorieën en houden ze zichzelf beter warm. Hierdoor komen ze minder snel aan.

Door meer te bewegen wordt wit vet omgezet in bruin vet. Met meer bruin vet ga je meer verbranden. Het verschil tussen calorie-inname en calorieverbruik wordt zo steeds kleiner. Je stofwisseling wordt sneller en de kans op diabetes geringer. Bewegen heeft dus niet alleen een positief effect op je spieren maar ook op je vet.

Lees meer over buikvet verbranden.


Persoonlijk advies

Wil jij jouw buikvet verminderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.