Wat je moet weten over vetten

Je wordt geboren met ± 10 miljard vetcellen. Met een gezond gewicht heb je ± 10-20 miljard vetcellen. Volwassenen met ernstig overgewicht hebben maar liefst 100 miljard vetcellen. Vetcellen kunnen groter en kleiner worden, maar ze kunnen niet verdwijnen.

Als je meer eet dan nodig, worden de vetcellen te groot zodat de cellen zich opsplitsen. Er ontstaan nieuwe vetcellen waardoor je aankomt. Val je weer af, dan zullen de vetcellen weliswaar krimpen, maar verdwijnen zullen ze niet. De nieuw gevormde vetcellen blijven altijd bestaan. En daarmee zijn er dus meer vetcellen die graag gevuld willen worden...


Vetgeheugen

Vetcellen spelen een rol bij het afgeven van signalen aan het honger- en verzadigingscentrum in je hersenen. Vetcellen herinneren zich hoe gevuld ze waren en streven ernaar om dat volume terug te krijgen. Dit verklaart mogelijk waarom het moeilijk is om het afgevallen gewicht er af te houden. Als je gewicht verliest, verlies je het vet als CO2 via de ademhaling, maar het aantal vetcellen blijft hetzelfde.

Tijdens het aankomen en afvallen groeien of krimpen de vetcellen. Ieder jaar sterft 10% van de vetcellen af en worden in hetzelfde tempo vervangen door nieuwe vetcellen. De hoeveelheid vetcellen in je lichaam kan dus alleen maar groeien of hetzelfde blijven.


Verschillende lichaamsvetten

Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt tussen diverse soorten lichaamsvetten; wit vet, bruin vet en zelfs beige vetweefsel. 

Wat is nu het verschil tussen deze soorten vetten? Lees meer....

Buikvet

Wist je dat er twee soorten buikvet zijn? De zichtbare soort zit onder je huid en zorgt voor het zwembandje. De onzichtbare nestelt zich rond je organen. Vooral het vet rond je organen is meest ongezond. Zelfs als je slank oogt, kun je hierdoor toch ongezond zijn, dat heet skinny fat.

Buikvet is in veel gevallen te verklaren. Er zijn veel oorzaken die over het hoofd worden gezien en waardoor veel mensen worstelen met buikvet. Hoe hard je ook je best doet, het lijkt wel alsof niets werkt... 

Met deze tips help ik je op weg om buikvet te verbranden

Wat zijn nu die oorzaken?

  • Chronische stress zorgt voor toename van het stresshormoon cortisol waardoor je lichaam buikvet gaat aanmaken. Lees meer...
  • Verkeerde voeding zorgt voor een verstoorde vetstofwisseling. Snelle suikers veroorzaken grote pieken in je bloedsuikerspiegel zodat je weer opnieuw gaat eten.
  • Verkeerd bewegen; te weinig of geen krachttraining. Meer weten?
  • In de overgang heb je meer schommelingen in je bloedsuikers, snelle suikers verergeren dit nog meer. Lees verder..

Het vrouwenlichaam bestaat uit circa 25-31% vetweefsel. Bij mannen is dat een stuk minder: 18-25%. Vetweefsel bevat opgeslagen vet en dat bevindt zich in de vetcellen.

Hoe zit dat nu met die vetcellen en hoe werken ze? Lees meer...


Wil jij persoonlijk advies?

Wil jij jouw buikvet verminderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.