Natuurlijke alternatieven voor suiker

Dat geraffineerde witte suiker niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Maar hoe zit het met natuurlijke suikers zoals honing, stevia, ahornsiroop, palmsuiker en kokosbloemsuiker? Zijn die wel goed en welke kan je dan het beste nemen? 

Belangrijk weetje: suiker is suiker. Ons lichaam breekt alle soorten suikers op dezelfde manier af, hoe natuurlijk de bron ook is. 


Populaire 'natuurlijke' suikervervangers:

 • Honing is vloeibare suiker; een mengsel van glucose en fructose. Er is weinig verschil met kristal- en rietsuiker. Honing bevat iets meer water en iets minder calorieën dan suiker.  De meeste honing is verhit en vermengd met suikerwater. De voedingsstoffen zijn eruit gehaald. Deze honing is net zo slecht als geraffineerde suiker. Kies je voor een koude en biologische honing kan het wel een goede keuze zijn. Maar honing is en blijft suiker, dus eet er niet teveel van.
 • Rietsuiker wordt uit het sap van de stengel van suikerriet gehaald. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een beetje bruine stroop achterblijft en de suiker bruin kleurt. Rietsuiker bevat zo weinig mineralen dat het te verwaarlozen is.
 • Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt door verhitting van het sap van de kokosbloesem. Er vindt geen chemische bewerking plaats, maar kokosbloesem bevat weinig vezels, vitamines en mineralen.
 • Palmsuiker is een verzamelnaam voor suikers van palmen. Daartoe behoort ook de kokosbloesemsuiker. Palmsuiker is niet of licht geraffineerd en in dat opzicht dus iets beter dan agavesiroop, maar er worden wel vaak chemische stoffen aan toegevoegd.
 • Agavesiroop is een chemisch bewerkt product met een hoog fructose gehalte. Wellicht nog ongezonder dan geraffineerde suiker.
 • Ahornsiroop bevat meestal chemische toevoegingen. Lees goed het etiket. Daarnaast wordt ahornsiroop snel opgenomen in het bloed en zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel.
 • Yacon siroop is een natuurlijke zoetstof welke uit de knolvormige wortels van de Yacon plant wordt onttrokken. Yacon wordt ook wel de Peruaanse aardappel genoemd. Yacon siroop wordt langzaam opgenomen in het bloed.
 • Diksap betekent letterlijk ingedikt sap. Diksap wordt gemaakt van 100% fruit. In diksap zitten dus geen kunstmatige kleur-, geur of smaakstoffen. Maar ook geen conserveermiddelen of zoetstoffen.
 • Oersuiker is ingedampt rietsuikersap en bevat nog vitamines en mineralen. Ook wordt het minder snel in je bloed opgenomen. Dit zou je af en toe kunnen nemen.
 • Bastardsuiker wordt gemaakt door aan witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Er is keus uit "witte" basterdsuiker zonder karamel of andere kleurstoffen, "gele" of "lichte" basterdsuiker met toevoeging van karamel en "bruine" of "donkere" basterdsuiker met toevoeging van suikerstroop.
 • Bruine rijststroop is een granenstroop die wordt bereid uit het zetmeel van bruine rijst. Het wordt relatief langzaam in je bloed opgenomen en het is minder zoet. Lees goed het etiket.

Veel mensen denken dat de zgn. ''natuurlijke'' suikers beter zijn door hun ''natuurlijke'' uitstraling. De fabrikant speelt hier handig op in door er de claim gezond aan te hangen. Maar suiker is suiker. Al deze varianten bevatten weinig vezels, vitaminen en mineralen. Ze veroorzaken grote pieken in je bloedsuikerspiegel


Waarom zijn natuurlijke zoetmakers beter?

Maar wat als je nu iets wilt bakken of een dessert wilt maken? Welke zoetmakers kun je dan het beste gebruiken?

De beste optie is dan fruit of gedroogd fruit te nemen als natuurlijke zoetmakers. Fruit bevat weliswaar fruitsuiker, fructose, maar tevens gezonde voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. 

Door de vezels in fruit worden de voedingsstoffen gelijkmatig door het lichaam opgenomen waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel en behoud je langer een verzadigd gevoel.

Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel.

De natuurlijke zoetmakers op een rijtje:

 • Met bananen kun je heerlijke koekjes, cakes en toetjes maken. Zoals bijvoorbeeld bananenbrood, wat meer een cake is. Je mist de geraffineerde suiker niet, omdat banaan een hele goede natuurlijke zoetmaker is. Daarnaast bevatten ze veel kalium en dit is goed voor je zenuwstelsel en je bloeddruk.
 • Dadels geven een natuurlijke zoete smaak aan toetjes en gebak.  Dadels zijn rijk aan vezels, vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en de mineralen koper, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink. Je kunt ze niet onbeperkt eten, doordat ze ook suiker bevatten, maar ze zijn een beter alternatief omdat ze ook voedzaam zijn.
 • Je kunt gedroogde vijgen in water weken en fijn malen tot een smeuïge pasta om deze te verwerken in gebak als suikervervanger. Ook kun je vijgen malen of in kleine stukjes door de muesli doen. Dan hoef je geen suiker meer toe te voegen. De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan vezels, calcium en kalium.  Ook zitten er omega 3 en omega 6 vetzuren in. Deze hebben een positieve invloed op het hart.
 • Abrikozen zijn heerlijke zoete vruchten. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en minderalen. Gedroogde abrikozen staan bekend om hun hoge ijzergehalte. Verse abrikozen bevatten veel vitamine A.
 • Rozijnen zijn gedroogde druiven en smaken lekker zoet. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor het zoet maken van sales, muesli, taart, koeken en cakes. Rozijnen bevatten weinig vitamines, wel veel mineralen zoals kalium, mangaan, ijzer en fosfor. 

Let wel: ook bij de natuurlijke zoetmakers geldt, suiker = suiker.

Neem er niet te veel van. Teveel suiker maakt je moe en futloos, zorgt voor overgewicht want je lichaam slaat het teveel op als vet.

Beschouw een zoete snack als een traktatie en niet als een gewoonte. Je zult merken hoeveel meer energie je hebt en het is nog goed voor je gezondheid en gewicht ook.

Iedereen verdient een gezond en vitaal leven!