Wat is glucose?

Glucose is een vorm van suiker en die we of direct halen uit voeding die koolhydraten bevatten of ons lichaam zet deze koolhydraten om in glucose. Je kunt glucose ook direct innemen; het heet dan dextrose ofwel druivensuiker. Naast glucose zijn er meerdere suikersoorten zoals fructose, lees meer....


Glucose en je bloedsuikergehalte

Als we suiker eten, breken enzymen in de darm de suiker af in glucose. De glucose komt in de bloedbaan en wordt vervoerd naar de weefselcellen in de spieren en organen. De alvleesklier bewaakt de hoeveelheid glucose in de bloedbaan; je bloedsuikergehalte, en geeft insuline vrij om dit te beheersen.  


Bloedsuiker en diabetes

Wat hebben je bloedsuikerwaarden te maken met diabetes? Daarvoor moet je eerst weten wat insuline is. Insuline is een hormoon dat de alvleesklier aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen en omzetten in energie zodat je kunt denken en bewegen. Glucose is essentieel voor je lichaam; alle organen hebben glucose nodig om te kunnen werken.

Ons lichaam is voortdurend bezig met het vinden van de juiste balans in het bloedsuikergehalte. Na het eten van koolhydraten stijgt dit. Bij gezonde mensen blijft de bloedsuikerwaarde stijgen tot zo'n 1 of 2 uur na de maaltijd. Daarna neemt het glucoseniveau langzaam weer af. Als de bloedsuikerwaarde te laag wordt, maakt het lichaam glucagon aan. Dit zorgt ervoor, dat de bloedsuiker weer op een normaal niveau komt. Bij gezonde mensen regelt het lichaam zelf de bloedsuikerwaarde.

Als het lichaam stopt met het produceren van voldoende insuline of als de cellen er resistent tegen worden, kan dit diabetes als gevolg hebben. Het lichaam neemt de glucose uit het bloed niet meer goed op. Hierdoor blijft de glucose in het bloed en gaat het dus niet naar de organen. Er ontstaat een te hoge bloedsuikerwaarde. Het teveel aan glucose wordt afgevoerd via de nieren. Mensen met diabetes moeten veel plassen en hebben vaak dorst of een droge mond. Vaak is het bloedsuikergehalte bij mensen met diabetes te hoog en schommelt het ook. Dit kan op termijn nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.


Het beste is om te proberen van je zoete smaak af te komen. Het is even wennen, net als bij koffie of thee zonder suiker. Maar geef het de tijd, je zult zien dat je het eten veel beter proeft zonder toegevoegde suikers.

Vind jij het lastig om te stoppen met snelle suikers?

Lees hier hoe je minder suiker kunt eten. 

Wil jij persoonlijk advies?

Wil jij jouw eetgedrag veranderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.