Waarom minder toegevoegde suiker

In veel voedselproducten zijn verborgen suikers toegevoegd. Meer dan de helft van alle bewerkte voeding in de supermarkt bevat toegevoegde suiker. Deze geraffineerde snelle suikers hebben schadelijke effecten op je stofwisseling en zorgen voor een groter risico op allerlei ziekten. Misschien denk je dat de gevaren van toegevoegde suiker overdreven zijn, maar niets is minder waar.

Om je meer motivatie te geven waarom je beter kunt minderen met suiker, laten we eens kijken naar de gezondheidsproblemen wat overmatig suikergebruik kan veroorzaken..


Wat zijn nu de gezondheidseffecten van teveel suiker?

 1. Suiker verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Lange tijd werd verzadigd vet als oorzaak gezien voor de toename in hartziekten. Nu blijkt uit onderzoek, dat toegevoegde suikers het pompmechanisme van je hart kan beïnvloeden en het risico op hartfalen verhoogt.
 2. Suiker leidt tot overgewicht. Het bevat geen vitamines of mineralen, maar het bestaat uitsluitend uit lege calorieën en werkt verslavend. Elke keer als je snelle suikers eet, stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je hersenen maken dopamine aan, zodat je je gedrag wilt herhalen en hernieuwde trek in suiker krijgt. 
 3. Suiker kan leiden tot insulineresistentie, de voorloper van diabetes type 2.  Als je suikerrijke producten eet, komt er snel veel suiker in het bloed. Bij gezonde mensen regelt het lichaam met insuline de bloedsuikerspiegel. Teveel suiker in de bloedbaan is ongezond. 

  Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed op de insuline en wordt het bloedsuikerniveau niet verlaagd. 

 4. Suiker vergroot de kans op kanker. Uit diverse onderzoeken blijkt, dat overmatig suikergebruik kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Insuline speelt een rol bij het regelen van ongecontroleerde celgroei. Suikerinname verhoogt het insuline niveau en daarmee de bijdrage aan kanker.

 5. Suiker kan leiden tot leveraandoeningen. Geraffineerde suikers bevatten veel fructose, wat de lever kan overbelasten. Een klein beetje fructose, zoals in fruit, kan geen kwaad. De fructose wordt omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever totdat je lichaam het nodig heeft. De opslag is echter beperkt. Als de lever vol zit met glycogeen, wordt de fructose omgezet in vet.  Als je vaak en veel suiker eet, kan dit leiden tot vervetting van de lever.
 6. Suiker kan zorgen voor ontstekingen. Een ontsteking is een reactie van je lichaam op beschadigingen of prikkels van buitenaf. Raakt iets ontstoken, dan probeert je lichaam zich te herstellen. Voedingsmiddelen met veel suikers kunnen zorgen voor een ontstekingsreactie in het lichaam wat normaal is. Maar te veel suikers zorgen voor chronische laaggradige ontsteking. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 7. Suiker heeft invloed op het verouderingsproces. Het eten van veel suiker veroorzaakt diverse gezondheidsproblemen waardoor je levensverwachting met enkele jaren verkort. Om het risico op welvaartsziekten en vroegtijdig overlijden te verkleinen kun je er beter voor zorgen, dat je minder suiker eet.
 8. Suiker is slecht voor je gebit. Suiker is een voedingsbron voor schadelijke bacteriën in de mond en veroorzaakt tandbederf. In plaats van suikerrijke dranken, kun je beter thee drinken. Thee bevat stoffen die helpen om schadelijke bacteriën te onderdrukken en zo een gezond evenwicht in je mond te houden.
 9. Suiker heeft effect op je huid. Te veel suiker in de bloedbaan kan het glycatie proces versnellen zodat de huid veroudert. Glycatie is een reactie tussen glucosemoleculen (suiker) en een eiwitmolecuul. De suiker laat het eiwit aan elkaar “plakken” en vormt hiermee Advanced Glycation Endproducts, meestal afgekort tot AGE’s. Hoe meer AGE's we in ons lichaam hebben, des te sneller we oud worden.
 10. Suiker kan leiden tot het metabool syndroom. Dit is een chronische stofwisselingsstoornis. Veel mensen hebben voordat ze diabetes krijgen al last van problemen in het lichaam. De combinatie van die problemen wordt metabool syndroom genoemd. Er is sprake van een metabool syndroom als je een grote buikomvang hebt en twee of meer van de volgende aandoeningen: hoge bloeddruk, te veel bloedvetten, te laag HDL-cholesterol, verhoogde bloedsuikerspiegel.

Het is overduidelijk; het eten van te veel toegevoegde suikers is schadelijk voor je gezondheid. Veel mensen proberen hun dagelijkse suikerinname te verminderen, maar onderschatten vaak hoeveel verborgen suikers ze nog steeds eten. 

 

Het minderen van suiker is niet zo moeilijk als je denkt, lees meer...

Maar als je verslaafd bent aan suiker, vergt het de nodige kracht en discipline om je ongezonde eetpatroon te veranderen, lees meer...


Persoonlijk advies

Wil jij jouw eetgedrag veranderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij een voedingsanalyse en advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.