Suiker en alles wat je erover moet weten

Suiker heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen en dat heeft een reden. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. In 56% van de voeding in de supermarkt is suiker toegevoegd. Overmatig suiker gebruik zorgt voor talloze gezondheidsproblemen. en overgewicht 

Daarom is het enorm belangrijk om te weten wat suiker is, wat het met je lichaam doet, wat de schuilnamen zijn en hoeveel je mag eten.

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat die energie levert aan ons lichaam. Suiker komt in de natuur voor in planten en wordt vooral gehaald uit suikerriet en suikerbieten en gebruikt om voeding zoet te laten smaken. Suiker maakt al duizenden jaren deel uit onze voeding. Suikers zitten van nature al in voeding als fruit, groenten en melk. Geraffineerde suikers daarentegen worden gefabriceerd en bewust toegevoegd aan voeding. 


Hoe neemt ons lichaam suiker op?

Als we suiker eten, breken enzymen in de darm de suiker af in glucose. De glucose komt in de bloedbaan en wordt vervoerd naar de weefselcellen in de spieren en organen. De alvleesklier bewaakt de hoeveelheid glucose in de bloedbaan en geeft insuline vrij om dit te beheersen.  

Insuline zorgt ervoor dat de cellen glucose uit het bloed gaan opnemen. Glucose is dus essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Als het lichaam stopt met het produceren van voldoende insuline of als de cellen er resistent tegen worden, kan dit diabetes als gevolg hebben. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende suikersoorten en breekt ze op exact dezelfde manier af.

De meest bekende suikersoorten zijn:

  • Glucose: fruit, groenten, honing, tafelsuiker, melkproducten, granen
  • Fructose: fruit, groenten, honing
  • Galactose: melkproducten
  • Lactose: melkproducten
  • Sucrose: fruit, groenten, tafelsuiker, honing
  • Maltose; moutproducten, sommige granen

Snelle suikers geven een kort verzadigd gevoel. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel een koolhydraatsoort door het lichaam wordt omgezet in glucose. Alle koolhydraten hebben een bepaalde waarde. Voeding met een lage GI-waarde wordt langzaam opgenomen en zorgt voor een stabiele bloedsuiker. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100.  De GI van suiker is 100!

  • Gezond: lager dan 50
  • Gemiddeld: tussen de 51 en 69
  • Ongezond: alles boven de 70; de snelle suikers

Voeding met snelle suikers hebben een hoge GI en worden daardoor snel opgenomen. Ook zorgt het ervoor dat je weer snel trekt krijgt en misschien zelfs wel een vreetkick

Wil jij weten welke voedingsmiddelen een lage GI hebben? Neem dan contact met me op voor een voedingsanalyse!


Hoeveel toegevoegde suiker mag je per dag?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft als richtlijn om 50 gram toegevoegde suikers per dag te eten als je 2000 calorieën neemt. Als je wilt afvallen of een optimale gezondheid wilt, is het advies om 0 gram Suiker zet aan tot nog meer eten van suiker.

Snelle toegevoegde suikers vergroten de kans op overgewicht en zijn slecht voor je gezondheid. Zelfs producten die in de supermarkt worden geprezen als gezond, kunnen vol zitten met toegevoegde suikers. Het beste wat je kunt doen voor jezelf en je lijf is suiker te minderen  door toegevoegde suikers te mijden en van je suikerverslaving af te komen. 

Het ontwijken van suiker is daardoor een enorme opgave. Er zijn ontzettend veel namen om suiker te omschrijven. Lees meer...

Nu je meer weet over suiker,  ben je op zoek naar suikervervangers. Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Lees meer...

Het beste is om te proberen van je zoete smaak af te komen. Het is even wennen, net als bij koffie of thee zonder suiker. Maar geef het de tijd, je zult zien dat je het eten veel beter proeft zonder toegevoegde suikers.

Vind jij het lastig om te stoppen met snelle suikers?

Lees hier hoe je minder suiker kunt eten. 

Wil jij persoonlijk advies?

Wil jij jouw eetgedrag veranderen en heb je hierbij hulp nodig?
Wil jij advies op maat?
Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.