Deze 5 emoties veroorzaken de meeste eetbuien:

  • Verdriet

  • Blijdschap

  • Stress

  • Eenzaamheid

  • Teleurstelling

Verdriet is een emotie die voor velen moeilijk is om mee om te gaan. We willen ons niet verdrietig voelen. Maar verdriet hoort nu eenmaal bij het leven. Het komt en het gaat en het is niets anders dan een blije of boze emotie. 

Als je je verdriet niet wilt voelen, is de verleiding groot om zoetigheid te eten. Je hersenen weten dat je je tijdelijk goed gaat voelen door suiker, dus ze willen dit maar al te graag ervaren. Als je besluit om toe te geven aan die drang maakt je lichaam het stofje dopamine aan, wat ervoor zorgt, dat je je even een stuk beter voelt. Ook speelt het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt, kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suikers te eten, gaat je lichaam deze stof aanmaken en voel je je al snel fijner.

Heb je verdriet? Grijp dan niet naar de snoeppot, maar neem de tijd om je verdriet te ervaren. Laat het over je heen komen en huil als je daar behoefte aan hebt. Je gevoel zal verdwijnen zonder dat je daar iets voor hoeft te eten.


Ook blijdschap kan leiden tot onnodig eten. Hier wordt vaak beloning aan gekoppeld. Ik heb mijn diploma behaald, dat moet gevierd worden met iets lekkers. Ik heb mijn targets gehaald, dus ik verdien dat biertje.

 Leer genieten van die blije gevoelens zonder daarbij iets te eten of drinken. Deel je geluk met de mensen om je heen en geniet ervan zo veel als je kunt!


Stress uit zich bij iedereen anders en brengt verschillende emoties met zich mee zoals spanning, rusteloosheid of neerslachtigheid. Het kan zijn, dat je geen hap meer door je keel krijgt, maar het kan ook, dat je juist te veel eet. Het is een ongemakkelijk gevoel in je buik, wat te verwarren is met honger.

Als je veel stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Daardoor gaat je lichaam zuiniger met energie om en kan dit de vetverbranding enorm belemmeren. Als je door stress regelmatig te veel eet, zal je lichaam dit opslaan waardoor overgewicht kan ontstaan.

Heb je veel stress? Ga niet eten, maar ga op zoek naar de echte oorzaak en oplossing. Werk je te veel? Loopt je relatie niet lekker? Zet een stap terug en neem de tijd om te ontspannen. Wandelen, yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je enorm helpen.


Als je veel alleen bent en je eenzaam voelt, kan dit grote invloed hebben op je eetgedrag. Als je alleen bent, eet je meer dan je eigenlijk zou willen. Niemand kijkt toch naar je en door eten, voel je je tijdelijk een stuk beter.

Het geeft even troost doordat je endorfine aanmaakt. Daardoor schakel je je echte gevoel van eenzaamheid uit. Maar al snel kom je in een patroon terecht waarbij dit zich keer op keer herhaalt.

Leer het gevoel van eenzaamheid te accepteren. Als je langdurig eenzame gevoelens hebt, zoek dan een oplossing voor dit probleem. Ga dingen doen die je leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten. Of schrijf je in bij een sportclub.


Emoties die voortkomen uit teleurstelling.  We komen allemaal in situaties terecht waarvan we hoopten, dat ze anders zouden aflopen. Je bent gezakt voor je rij-examen. Je hebt die baan niet gekregen die je maar al te graag wilde. Je bent afgewezen door de leuke jongen en zwelgt in zelfmedelijden.

Af en toe een teleurstelling ontkom je dus niet aan. Het kan op zulke momenten heel verleidelijk zijn om de voorraadkast te plunderen en onnodig veel te gaan eten, om jezelf te troosten. Dit ben je gewend en deed je vroeger ook vaak, dus je hersenen ervaren dit als erg prettig. Helaas word je lichaam hier niet sterker van. Als je dit bij jou vaak voorkomt, spreek dan met jezelf af om de volgende keer het tegenovergestelde te doen van wat je normaal doet. Ga sporten of iets leuks doen als je merkt dat je teleurgesteld bent en accepteer het moment zoals het is.