Emotie-eten

Vroeger aten we om te overleven. Als we honger hadden, gingen we op jacht om aan voedsel te komen. Maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Sinds de Industriële revolutie is er eten in overvloed en daardoor zijn er andere redenen ontstaan om te eten, waaronder emoties.

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten is een manier om emoties die niet goed voelen, niet te hoeven voelen.  Door te eten wil je die ongemakkelijke gevoelens laten verdwijnen of verdoven.

Hoe ontstaat emotie-eten?

  • Onbevredigde behoeftes.
  • Mislukte afslankpogingen.
  • Voorbeeldgedrag van volwassenen
  • Vanuit opgelegde waarden en normen.
  • Door stress.

Wanneer je emoties invloed hebben op je eetgedrag, kan emotie-eten het gevolg zijn. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat eten je blij maakt. Je eet niet om je lichaam te voeden, maar om een andere behoefte te bevredigen.

In de meeste gevallen eten we zelfs om de emoties te onderdrukken, omdat we ze eigenlijk niet willen voelen. Zo eten we onnodig te veel. Soms ontstaan er zelfs eetbuien, waardoor we ons rot gaan voelen en overgewicht ontwikkelen.


Zoek de werkelijke oorzaak

Het werkelijke probleem is, dat je op de lange termijn je emoties wegstopt en negeert. Door de werkelijke oorzaak van je emoties te vinden, kun je de cirkel van emotie-eten doorbreken. Ontdek wat het probleem is en los dit op door erover te praten. Wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben zoals: 

  • Verdriet, blijheid, boosheid, stress & angst.
  • Verveling en eenzaamheid.
  • Gevoel van hopeloosheid en geen controle hebben.
  • Teleurstelling en je niet gewaardeerd voelen.

Hoe ga je met deze emoties om?

Waarschijnlijk heb je dat niet geleerd, maar daarin ben je zeker niet de enige. Maar weinig mensen hebben dit als kind echt geleerd. Wat velen van ons wel hebben geleerd is, dat emoties vaak “opgelost” werden met eten.

Je herkent het vast wel; dat je als kind altijd een snoepje kreeg als je verdrietig was of een ijsje als je geslaagd was voor je zwemdiploma. In plaats van de emoties van verdriet of blijdschap te omarmen en er de ruimte voor te geven, werd er zoetigheid aan gekoppeld. En dat zit nog steeds in ons systeem, zonder dat we het zelf in de gaten hebben. We staan niet stil bij onze emoties, maar reageren er direct op door te eten.

Denk er maar eens over na. Je herinnert je vast wel, dat je een hele zak chips leeg at, omdat je alleen was. Of dat je die hele reep chocola opat als beloning na een drukke werkdag. Ook de hele dag snaaien omdat je stress hebt, zal voor velen herkenbaar zijn. En dat is niet vreemd, want we hebben niet anders geleerd. We willen emoties niet voelen en door te eten voelen we ons beter.

Dit is slechts een tijdelijke oplossing, je lost er niets mee op. Het is zelfs schadelijk voor je lichaam. Om van je emotionele eetbuien af te komen, is het belangrijk dat je je emoties accepteert zonder te gaan eten.

Bij iedereen mislukt wel eens wat of gaat er wel iets fout. Het overkomt niet alleen jou. Een goede manier om met je emoties om te gaan, is door erover te praten met de personen die jij vertrouwt. Zet alles eens goed op een rijtje wat je dwarszit en ga de emoties niet wegstoppen of weg eten. Het is niet altijd even makkelijk om dit te doen, maar het is wel de beste manier! 


Hoe herken je emotie eten?

Eén van de belangrijkste stappen om emotie eten te stoppen, is door het te herkennen. Als je weet wanneer je uit emotie eet, dan kun je hier makkelijker mee omgaan. Lees meer...

Emotie-eten is een veel voorkomend probleem en zeker niet iets om je voor te schamen. Het is iets waar alleen jij mee aan de slag moet gaan. Constant jezelf voornemen, dat je er vanaf nu echt niet meer aan toe gaat geven, is niet de oplossing. Alleen jij kunt het doorbreken door de oorzaak aan te pakken. Daarvoor hoop ik je een zet in de goede richting te kunnen geven.